Matinada càlida a Girona

Girona bat rècord de nits tropicals consecutives, mentre la sequera s'agreuja

Ni la calor i la manca de pluja la podem considerar normal, som davant un fet excepcional

Néstor GómezActualitzat

Els rècords i les dades extremes de calor i de sequera cauen com peces dretes de dòmino una darrere de l'altra. Si aquesta setmana destacàvem que Barcelona aquest estiu ja superava el nombre de nits tòrrides dels darrers deu anys i encara queda agost, ara li toca el torn a la ciutat de Girona.

L'observador meteorològic de Girona Gerard Taulé, en el seva recopilació de dades de diferents punts de Girona, que en alguns casos es remunta a finals del segle XIX, permet veure la magnitud de la calor i de la sequera que estem vivint, consequència de l'escalfament del planeta a causa de la nostra activitat diària.

Girona arriba a les trenta nits tropicals consecutives, un fet insòlit des que hi ha registres a l'observatori Girona-Séquia, amb dades que van començar el 1884. A més, anem camí de batre el rècord anual de nits tropicals a Girona. Fins ara, aquest 2022, ja es comptabilitzen 45 nits tropicals i el rècord és de 51 nits tropicals l'any 2018. Gerard Taulé ja anuncia que cauran unes quantes nits tropicals més:

Aquest estiu de 2022, a aquest pas, arribarem a 65 nits tropicals a Girona-Sèquia, i es convertiria en l'estiu amb més nits tropicals de tota la sèrie de Girona.

Albada encesa a Girona(Núria Astor)

Una pluja que no arriba

Com a tot el país, la pluja és anhelada. La manca de pluges dels darrers 24 mesos està provocant una situació de sequera que s'agreuja cada dia que passa. En aquest primer terç de mes només s'ha recollit 0.9 mm a Salt-XOM, 1.7 mm a Salt-Centre i 0.6 mm a Girona-la vall de Sant Daniel i a Sarrià de Ter.

Si ampliem la mirada a tot el que duem d'estiu, de l'1 de juny fins ara, només s'han recollit 8.3 mm a Sarrià de Ter. Si no cau ni una gota en el que resta de mes seria el segon mes sec des de 1884, just al darrere del 1928 amb 8.1 mm. La precipitació mitjana d'estiu a Girona és de 151 mm. Aquest mateix any, 1928, Girona va viure l'estiu més càlid del segle XX.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut