Gener sec i amb dues cares: la primera quinzena càlida i la segona molt freda

Gemma PuigActualitzat

Tot i que la darrera quinzena del mes de gener vam tenir un episodi de fred intens, com que la primera quinzena va venir marcada per temperatures molt per sobre del que tocaria, el conjunt el mes de gener ha estat normal o fred.

Pinós (Pere Riu)

Aquí teniu el mapa d'anomalia de temperatura mensual, on han acabat predominant els tons de color blau que representen temperatures inferiors a la mitjana.

 

Es veu clarament aquesta diferència d'anomalia positiva la primera quinzena de gener i d'anomalia negativa la segona quinzena en el radiosondatge de Barcelona, on es mostren les dades de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d'altitud)

 

Vam tenir dues onades de fred, la primera del 21 al 24 de gener i la segona onada del 27 al 30 de gener.  Amb rècords de fred es van donar el 23 de gener en dues estacions Meteocat, amb més de 20 anys de dades, a la Costa Daurada: el Vendrell, amb una mínima de -5,2 ºC i Vinyols i els Arcs va registrar -3,6ºC.

 

Segons l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya, 154 dels 183 punts de mesura de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) van superar almenys un dia el llindar de perill per fred, 112 de les quals més d'un dia i fins a més de 5 dies en algunes fondalades, destacant els 9 dies al Pantà de Siurana (el Priorat) i de 8 a la Vall d'en Bas (la Garrotxa).

El vent també va ser protagonista els dies 16 i 17 de gener, amb cop màxim de 159 km/h a Puig Sesolles (1.668 m).

 

 

Balanç de pluja

Pel que fa a la precipitació ha estat sec i molt sec al litoral, prelitoral i al Prepirineu i Pirineu oriental. En canvi, ha estat plujós al Prepirineu més occidental.

 

Vam tenir un temps una mica més mogut la primera quinzena amb diverses pertorbacions que ens anaven arribant, afectant sobretot el Pirineu i Prepirineu occidental. De l'informe es destaquen tres pertorbacions:

  • Entre els dies 2 i 3 es van acumular més de 10 mm a les parts més elevades del vessant sud del Pirineu occidental.
  • La segona pertorbació va afectar el país entre els dies 8 i 9, especialment el Prepirineu central i occidental, destacant els 20 cm de neu al Lac Redon (2.247 m), a la Vall d'Aran.
  • Entre els dies 16 i 18 una tercera pertorbació va deixar precipitació en forma de neu al Pirineu, amb més de 30 cm a cotes altes del Pirineu occidental i més de 10 cm a la resta del Pirineu. La neu va afectar els fons de les valls pirinenques: entre 5 i 20 cm al Pirineu occidental, amb gruixos més modestos a l'oriental.

 

També el dia 24 de gener vam tenir una nevada testimonial a cotes baixes: en alguns casos va baixar la cota a 100 o 200 metres al matí a moltes comarques del litoral i prelitoral.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut