Perill, gel a la calçada

Fred extrem i paisatge gèlid de bon matí

Protecció Civil té activat l'avís de situació de risc per fred. Veurem termòmetres de -20 ºC?

Néstor GómezActualitzat

Arriben nits i matinades gèlides amb valors que cauran per sota dels -10 ºC a les valls del Pirineu i, localment, rodaran als -20 ºC al fons de la Cerdanya. Seran dies en els quals apareixeran escultures de gel en fonts, caramells a qualsevol esquerda que tregui aigua, i glaç a terra si hi ha humitat. Meteocat té activat l'avís per fred per a dimarts i dimecres.

 

S'esperen temperatures mínimes extremes al Pirineu i a l'oest del país durant la matinada de dimarts i dimecres. Fins ara, les temperatures més baixes de l'any havien situat el termòmetre als -14,9 ºC a Das el 8 de gener, i a alta muntanya, a -16,2 ºC a Salòria, cota 2.400 metres, el 3 de gener. Doncs, avui la temperatura mínima de Das ha caigut fins als -17,7 ºC la més baixa des del 2018.

Per què farà tant de fred?

Des de Nadal les temperatures a Catalunya es troben per sota dels valors habituals, de manera que el terra el tenim ja molt fred. Aquest fet ha ajudat que la neu que ha caigut durant el cap de setmana es conservés perfectament, ja que floc que queia, floc que agafava a terra. Ara que ja la pertorbació ha marxat, s'ha endut la neu, però el fred encara és amb nosaltres i donarà peu a grans inversions tèrmiques.

 

A alta muntanya, avui les temperatures encara eren inferiors als -10 ºC. Aquest aire fred, un cop es pon el sol, comença a davallar pels vessants de les muntanyes cap al fons de les valls i de les conques. Aquí es diposita el fred i s'anirà acumulant durant tota la nit i matinada. D'aquesta manera, farà un fred molt més rigorós i glacial a les planes que no pas a zones elevades de muntanya. És el que es coneix amb el nom d'inversió tèrmica i que afavoreix la formació de boires gebradores en algunes contrades.

 

Aigua en estat sòlid

Els torrents, rius i salts d'aigua quedaran glaçats per les vores, si bé a cotes mitjanes o altes quedarà la circulació de l'aigua totalment interrompuda, totalment glaçada. Els degotalls es convertiran en caramells, amb unes estalactites de gel ben grans. Si teniu oportunitat, feu fotografies i envieu-nos-les a través del portal o per xarxes, amb @ElTempsTV3 o #ElTempsTV3. No seria estany trobar imatges curioses com aquesta del desembre del 2017.

Piscina glacada a Sant Dalmai a Vilobí d'Onyar, desembre del 2017 (Àngel Martí Campmajó)

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut