Fenòmens meteorològics de temps fred

Actualitzat

Remolí de neu, o "snow devil" en la nomenclatura anglesa. Imatges de Petrich Greblo gravades als Carpats, Ucraïna.

Les baixes temperatures, les situacions de nevades abundants i intenses i sovint amb vent, generen fenòmens meteorològics que no són gens freqüents a Catalunya i ens són molt desconeguts.

Tal com passa quan fa molta calor, que apareixen "dimoniets" o remolins de pols, que no són violents, però que poden tirar a terra una persona adulta, quan fa molt de fred, també se'n produeixen, però en aquest cas són de neu.

 

Un fenomen poc conegut, excepte pels que fan alta muntanya en llocs amb molta neu és el "white out" o un efecte de blanquejament total que provoca la presencia de neu al terra, la que aixeca el vent o la nevada i la boira o el núvol que redueix la visibilitat. L'efecte final és que es perd la sensació de relleu i es dificulta molt l'orientació, i augmenta considerablement el risc de caure per un penya segat o de provocar una allau.

Les nevades continuaran els pròxims dies i les acumulacions de neu seran molt importants, amb el que el risc d'allaus augmentarà molt a tota la zona centre i est d'Europa. Es poden consultar les situacions de risc a  METEOALARM

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut