Halo, arcs i parheli al tuc de Bacivèr (Ana Garriga)
Halo, arcs i parheli al tuc de Bacivèr (Ana Garriga)

El temps de la A a la Z: la família dels halos solars

Alberto AlcántaraActualitzat

No és fàcil veure un bon grapat de fenòmens òptics atmosfèrics en una mateixa imatge. Tot seguit us ensenyem unes quantes fotografies diferents on es poden apreciar diversos fenòmens causats per la interacció entre la llum solar i els cristalls de gel que hi havia al cel. Es tracta d'una família de fenòmens associats a l'halo solar.

 

 

Els complements de l'halo

Aquesta és la primera fotografia, feta per Ana Garriga al tuc de Bacivèr, a la Vall d'Aran. L'element principal és l'halo solar, però també hi veiem un parheli, un arc superior tangent i un arc de Parry, els dos arcs que semblen formar la "cella de l'ull".

La segona fotografia l'ha feta Isabel Cava, a l'estació de Baqueira-Beret. Hi veiem el mateix fenomen, l'halo principal amb un radi de 22 º, però amb una perspectiva més general. Així, també s'hi pot contemplar el segon halo, el format amb un radi de 46 º. Per sobre d'ell s'intueix l'arc circumzenital, també anomenat arc de Bravais.

I encara una tercera imatge panoràmica, que va piular @mgalimany des de Baqueira-Beret: l'espectacle geomètric és total, amb els dos halos, complementats per parhelis, pilars de sol, arcs hèlics (les diagonals a 45º que tallen els halos) i un parheli circular (la línia horitzontal que divideix els halos en dos).

 

Són imatges rebudes el 12 de gener de 2019. En vam rebre més del mateix estil:

Xavi Poch

Jordi Rey

Dídac Cabanilla

Claudio Martínez

Roman Benet

Sens dubte, una fantàstica estampa per recordar d'aquell dia. Com a propina, també des de Baqueira-Beret, Dídac Mauri ens va enviar aquest arc de boira.

Per si voleu saber més coses d'aquests fenòmens:

     Notícia relacionada: El temps de la A a la Z: halo solar

Notícia relacionada: El temps de la A a la Z: parheli

        Notícia relacionada: El temps de la A a la Z: arc de boira

 

Anar al contingut