El temps de la A a la Z: El temporal Gloria: el pitjor temporal des de fa dècades

Néstor GómezActualitzat

Onades de més de 7 metres, ventades fortes, desaparició de la barra del Trabucador i tota la costa afectada, nevades intenses, pluges excepcionals i desbordaments de rius. Això és, a gran trets, el que ens va dur el temporal Gloria, el més intens de les darreres dècades a Catalunya per intensitat, persistència i afectacions generalitzades, segons informa Meteocat. Cinc dies de temporal extraordinari a Catalunya, entre el 19 i el 23 de gener del 2020.

Totes les noticia relacionades amb el temporal l es trobareu al tema: temporal Gloria.

Les pluges més generals en 80 anys

Des de l'hivern del 1932 no havia plogut de manera tan generalitzada i amb tanta quantitat de pluja com la que es va recollir durant l'episodi del temporal Gloria, amb registres superiors als 500 l/m² i 150 cm de neu al Pirineu oriental. Aquest és el mapa de pluja acumulada.

 

Unes pluges que van superar en una gran part del país els 100 l/m² i que en àmplies zones de l'entorn del Montseny, la Garrotxa i algunes zones de les Terres de l'Ebre van pujar per sobre dels 300 l/m². Les quantitats recollides més destacades són:

 

La precipitació va ser en forma de neu al Pirineu oriental, i al Ripollès és on se'n va acumular més gruix, perquè aquesta zona pirinenca és la més ben exposada als vents de llevant.

 

Vent excepcionalment persistent

Les ventades van ser fortes als indrets habituals i també al litoral i prelitoral. A l'Observatori Fabra, el vent va bufar durant 55 hores seguides i en alguns moments va superar els 70 km/h. Però destaca que durant 13 hores seguides, en intervals de 10 minuts, hi havia ratxes superiors als 50 km/h. A més de la persistència, en destaquem la força.

 

En el cas de l'illa de Buda, feia 16 anys que no s'hi mesurava una ratxa de vent tan forta: 95 km/h.

Grans onades a tota la costa, sense precedents en les darreres dècades

El vendaval que bufava de mar cap a terra va aixecar grans onades a la costa catalana, d'entre 5 i 7 metres, amb una afectació generalitzada a tota la zona costanera. El Gloria es considera el pitjor temporal de mar des de fa dècades perquè va afectar tota la costa catalana.

 

Toquem de peus a terra

Un temporal molt dur que ens ha posat cara a cara amb la crisi climàtica provocada per l'escalfament del planeta. Ja són aquí els efectes del canvi climàtic i aquestes en són les conseqüències. Sense cap mena de dubte, una de les imatges més colpidores del temporal va ser la desaparició de la barra del Trabucador, al delta de l'Ebre.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologiaTemporal Gloria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut