La gran riuada del Francolí a la Conca de Barberà del 2019

Néstor GómezActualitzat

El record dels grans aiguats del 1994 sobre les muntanyes de Prades va tornar a ser una realitat 25 anys després. Un gran aiguat va descarregar entre el 22 i 23 d'octubre del 2019 sobre el Baix Camp, la Conca de Barberà i les Garrigues, va provocar una crescuda excepcional del riu Francolí i va sacsejar la Conca de Barbera aigües amunt de la població de la Riba. Es considera de magnituds semblants a les de l'aiguat de Sant Lluc del 1940. Una riuada que va provocar la mort de quatre persones i la desaparició de dues més. Al cabal de l'aigua del riu cal afegir el cabal sòlid, format per massa vegetal, arbres, terra, roques i runa de destrucció, tot amb un poder de destrucció enorme.

Una de les poblacions més afectades va ser l'Espluga de Francolí, on la riuada es va emportar el Celler Rendé Masdéu, un restaurant, un parc infantil i una empresa d'esports d'aventura. Aigües avall, a Montblanc, el pont medieval del segle XII va aguantar l'embat de les aigües, però va quedar seriosament malmès. Va quedar obstruït i l'aigua es va escampar per la població i es va endur tot el que trobava al davant.

Tempestes violentes al Mediterrani

Les tempestes violentes que donen lloc a grans aiguats i riuades a casa nostra solen ser estacionals, majoritàriament concentrades a la tardor. Són situacions meteorològiques relacionades amb l'aflorament d'aire càlid i humit i una forta inestabilitat, amb aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera.

Les muntanyes de Prades tenen paper fonamental en els aiguats

Com va passar l'any 1994, les muntanyes de Prades tenen un paper fonamental per acumular una gran quantitat d'aigua i provocar riuades dels cursos d'aigua que l'envolten. Quan una massa d'aire càlid i humit impulsada per vents de llevant a nivells baixos procedents del Mediterrani s'enfronta amb una barrera muntanyosa com la de Prades o qualsevol del Prelitoral superior als 1.000 metres d'altitud, s'eleva al llarg del relleu. La muntanya fa de rampa o palanca per a aquesta massa d'aire. A mesura que agafa alçada es refreda i la gran quantitat de vapor d'aigua que conté cau en forma de pluja intensa. Un ascens de l'aire que es veu afavorit per les capes mitjanes fredes de l'atmosfera, que l'ajuden a pujar fins als 12.000 metres. Un cicle perfecte de tempesta severa que tindrà vida mentre per les capes baixes l'alimenti el vent humit i càlid de llevant.

Aquesta és la situació que hi havia els dies 22 i 23 d'octubre del 2019.

 

Què va passar?

Les pluges registrades entre el 22 i el 23 d'octubre van ser extraordinàries. No és gens normal que tants indrets del país superin els 100 l/m² en tan poc temps. Si observem el mapa, els colors verds corresponen a pluges inferiors als 50 l/m² i, com podeu veure, molt poques zones del país no van arribar a aquesta xifra.

 

Les conseqüències tràgiques es deuen a la gran quantitat de pluja registrada, sobretot la que va caure sobre les muntanyes de Prades, amb registres superiors als 200 l/m² en una gran zona. Els valors de pluja més elevats es van recollir a la població de Prades, amb 293 l/m², seguida de la Pobla de Cérvoles, amb 254 l/m², segons dades del Meteocat. Altres registres d'observadors són: 264 l/m² a Alforja, 240 l/m² a l'Aleixar, 220 l/m² a Ulldemolins

 

La intensitat de la precipitació va tenir un paper fonamental per al creixement sobtat de les aigües de torrents, rieres i rius. Una intensitat que va arribar a 4 litres per minut per metre quadrat, valor que ni el sòl ni cap desguàs té capacitat d'absorbir.

Efecte embut al riu Francolí

Una de les explicacions d'aquesta crescuda sobtada va ser la coincidència en el temps de les aigües que baixaven de les muntanyes de Prades, de la serra de Vilobí i de la vall de Vinaixa, que vessen a la Conca de Barbera a l'altura de Vimbodí. I a aquesta immensa crescuda cal afegir-hi l'aigua aportada per torrents i rieres de tots dos costats del riu, sobretot els procedents de les muntanyes de Prades. Un cabal que es va veure incrementat per la gran quantitat d'arbres i material que havia arrossegat, és el que es coneix com cabal sòlid.

Pel riu Francolí, al pas per Montblanc, abans de les primeres pluges hi baixava un fil d'aigua, amb només 0,2 m³/s. Però el que realment és brutal és el creixement sobtat del riu en només 5 minuts entre les 10.10 i les 10.15, en passar de 2 a 185 m³/s. De ben segur que el cabal del Francolí es va disparar, uns minuts més tard, per sobre de 800 o 900 m³/s. Una autèntica onada gegant del tot imparable, on no hi ha obstacle que ofereixi oposició. La magnitud de la crescuda va ser tan gran que l'onada va arribar 30 km riu avall, a Tarragona, dues hores després. A Tarragona, el cabal del Francolí dies abans era d'1 m³/s. En canvi, l'onada de la crescuda va ser tan extraordinària i excepcional que, a les 00.15, el riu ja portava 63 m³/s i de cop i volta va saltar a 1.238 m³/s a les 00.30.

Podeu veure l'abans i el després de la riuada a partir de les fotografies aèries del visor de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya "Efectes de les riuades d'octubre de 2019".

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut