Exposició virtual "Ciència i coneixement. El territori des de l'espai"

Redacció Actualitzat
Imatge del Sentinel 2, tractada per veure l'afectació de l'incendi de la Ribera d'Ebre

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) presenta aquest dilluns, 25 de maig, l'exposició virtual i interactiva "Ciència i coneixement. El territori des de l'espai", en el marc de la IV Setmana dels Geoparcs Europeus.

L'exposició permet veure les imatges de la Terra captades des de satèl·lit o per sensors instal·lats als avions, i que l'ICGC tracta i transforma en eines de coneixement per aplicar-les a diversos camps, com ara el clima, el medi ambient, l'agricultura, l'energia o la gestió de recursos hídrics.

Exposició virtual i interactiva

L'exposició ens proposa un viatge a través de patrons, formes, colors i textures. Si voleu interactuar amb una aplicació de realitat augmentada de l'exposició, podeu escanejar amb el vostre mòbil el codi QR o bé entrar en aquest enllaç (cal donar permís a l'aplicació perquè utilitzi la càmera i enfocar la càmera del telèfon mòbil cap a les imatges dels requadres que trobareu al final del document de l'exposició).


D'aquesta manera, ens podem aproximar a la tecnologia d'observació per satèl·lit i per sensors aeroportats que fa servir l'ICGC, que permet, entre d'altres coses, una millor aproximació a les afectacions dels boscos o al coneixement de l'estat dels conreus per a un ús més sostenible dels fertilitzants. O també estudiar la idoneïtat en la instal·lació d'energies renovables o la distribució de la vulnerabilitat a les onades de calor.

Geoparcs europeus

Un geoparc és la distinció atorgada per la UNESCO a una zona específica d'un territori que es distingeix pel seu patrimoni geològic i per la implicació de la comunitat en la seva cura i difusió.

La IV Setmana dels Geoparcs europeus se celebra del 24 de maig al 7 de juny, amb diverses activitats per descobrir els 74 geoparcs que hi ha al nostre continent.

En el cas de Catalunya, en tenim dos: el Geoparc de la Catalunya Central i el Geoparc Orígens, que abasta 19 municipis pirinencs de les comarques de l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Noguera.

El Geoparc Orígens se suma a la IV Setmana, amb un calendari d'activitats entre les quals figura l'exposició de l'ICGC "Ciència i coneixement. El territori des de l'espai".

Anar al contingut