La recollida de residus porta a porta triomfa on s'hi instal·la

El Vallès Occidental impulsa la campanya "Excuses o separes?" per promoure la recollida a les cases

Francesc MauriActualitzat

Els nivells a Catalunya de reciclatge es van situar a 31 de desembre del 2017 en el 37,57%. Estem per sobre de la mitjana espanyola però, clarament per sota dels països més avançats on, en alguns casos, s'assoleix amb comoditat el 60%.

Durant aquest 2018, s'està observant una lleugera tendència a l'alça en la recollida selectiva, si bé insuficient.

 

 

Aquest rètol correspon a una campanya que, tot just ha començat, al Vallès Occidental. Fa una crida al ciutadà, del tot necessària. Cal dir però que, la valentia d'ajuntaments i consells comarcals que s'han "llençat" al Porta a Porta, estan triomfant de valent. Ja són més de 200 municipis. Els 3 primers ho van iniciar fa gairebé 20 anys. La feina de l'ARC, Agència de Residus de Catalunya, ha estat clau.

El sistema PaP, Porta a Porta, suposa treure els contenidors per carrers i recollir les diferents fraccions, diferents dies. Això es fa amb variants, depenent del municipi o àmbit comarcal.

Amb aquest sistema, els resultats són espectaculars en reciclatge, millora la neteja i ordre de l'espai urbà sense els contenidors però, també genera algunes incomoditats en funció dels horaris de feina de les persones o d'altres qüestions. En aquests municipis, un nombre reduït de ciutadans exposen algunes queixes, si bé la gran majoria, es mostren satisfets.

Els darrers municipis en incorporar-se només reciclaven entre un 20 i 30% dels seus residus. Ara oscil·la entre el 70 i el 87%!!!

Fins i tot, algunes grans ciutats han instal·lat el sistema en alguns dels seus barris que, per la tipologia dels habitatges ho permet. L'èxit ha estat molt notable. La fermesa dels polítics i tècnics és lloable.

Els barris de Sant Daniel i el de Sarrià, Girona i Barcelona respectivament, han canviat radicalment. A la ciutat de Lleida, els barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada també s'hi han afegit recentment. Encara sense xifres definitives, podria estar clarament per sobre del 50%.

Excuses o Separes? Queda clar que hem de fer i cap a on anem.

ARXIVAT A:
Sostenibilitat
Anar al contingut