El Temps de la A a la Z: inestabilitat de Crow

Actualitzat

Imatges de Xavi Cabo, Gavà

Avui moltes persones s'han adonat que les esteles dels avions es veien estranyes, i fins i tot misterioses i preocupants.

A Gavà tenien la forma de llaços i filigranes al cel, i sorprenien en veure-les.

Aquest fenomen és força conegut en el món de la meteorologia aeronàutica, s'anomena inestabilitat de Crow, i passa quan en certes condicions les esteles dels motors dels dos costats de les ales dels avions entren en una zona turbulenta que, lluny d'aproximar les dues fonts de vapor i fer una estela única, les separa i els confereix formes curioses amb aspecte de llaç o de rodones.

Inestabilitat de Crow(Dani Ramírez)

En aquest vídeo es veu clarament el procés:

 


Avui ha estat un dia amb molts altocúmulus lenticulars i també d'efectes estranys en les esteles dels avions, que estan compostes de productes de la combustió del propel·lent de l'avió i el vapor d'aigua resultant del procés.

En el cas de motors que produeixin una concentració de vapor d'aigua més alta en el seus gasos d'exhausts, avui també han fotografiat aquest efecte globular en l'estela.

 


El vent i el vapor d'aigua estan en equilibri dinàmic en l'atmosfera. Si es fa un vídeo i es passa ràpidament, es veu que tot i que semblin estàtics, en realitat són el reflex del vent que hi ha a la zona on es formen, i en realitat, del remolí que s'hi ha creat, que obliga el vapor d'aigua a condensar-se en aquella posició.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut