Estat d'emergència a Vladivostok per un episodi de pluja gelant

Alberto AlcántaraActualitzat

Un episodi de dos dies de pluja gelant i neu ha provocat greus problemes a Vladivostok, a Rússia. Unes 150.000 persones s'han quedat sense aigua, electricitat ni, en molts casos, calefacció a l'extrem oriental de la ciutat russa. S'ha declarat l'estat d'emergència. En alguns indrets s'ha acumulat un gruix de 12 mm de gel, un fet que no es veia en els últims 30 anys.


El gel ha fet caure molts cables elèctrics i branques. L'administració regional parla de "destrucció generalitzada" pel que fa a la xarxa elèctrica, i avisa que poden trigar "uns quants dies" a restablir l'energia. L'episodi també ha provocat grans problemes de trànsit.

Efectes de la pluja gelant a Vladivostok (Reuters)


A banda de la situació crítica derivada de la manca de calefacció, també hi ha hagut incidents de gran perill: les imatges de vídeo d'una càmera de seguretat van gravar com queia un tros de la façana d'un edifici just damunt d'un cotxe. El propietari del vehicle, que netejava de gel el vidre, es va salvar per pocs segons.


El Departament d'Emergències de la regió de Primorie ha mobilitzat un centenar d'especialistes i una vintena de vehicles per ajudar els treballadors de les empreses elèctriques i per netejar els carrers d'arbres caiguts.


Pluja gelant

El gel s'ha acumulat a conseqüència d'un episodi de pluja gelant, que es va originar per l'arribada d'una pertorbació amb aire més càlid i humit que va envair un territori amb molt d'aire fred acumulat a les capes baixes (inversió tèrmica) per una situació anticiclònica anterior.

Les gotes de pluja cauen en un estat de subfusió, amb temperatura inferior als 0 ºC, i es congelen en contactar amb els objectes situats a la superfície o a prop seu, que estan molt freds. El resultat el podeu veure en aquestes imatges:

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut