Esclat d'aurores boreals per la tempesta geomagnètica més intensa en 6 anys

Alberto AlcántaraActualitzat

La tempesta geomagnètica més intensa en gairebé sis anys ha afectat la Terra durant les últimes hores i ha provocat aurores boreals en llocs poc habituals, com ara Virgínia, Colorado o Nou Mèxic, als Estats Units.

 

 

Les tempestes geomagnètiques són pertorbacions en el camp magnètic terrestre causades pel material expulsat pel Sol quan hi ha una ejecció de massa coronal (CME).

 

 

Tempesta de categoria G4

Segons informa el portal Space.com, aquest esdeveniment hauria estat provocat per una CME de baixa velocitat, poc explosiva, més difícil de detectar ja que es pot camuflar amb altres emissions solars.

La tempesta ha estat catalogada de categoria G4 (severa) en l'escala de 5 graus desenvolupada per l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA). La intensitat de l'episodi ha sorprès els predictors del temps espacial. Hi havia un avís per tempesta entre els dies 23 i 25 de març, però no s'esperava que passés de categoria G2 o G3.

 


Una tempesta de categoria G1 provoca un augment de l'activitat de les aurores al voltant dels pols i algunes fluctuacions menors en les fonts elèctriques, mentre que una tempesta de màxima categoria (G5) pot provocar escenaris com el del famós esdeveniment de Carrington del 1859 o la gran tempesta del maig del 1921.

Esclat d'aurores

En el vídeo de la part superior, d'All About Lapland, podeu gaudir de l'aurora des d'un indret tradicional, Rovaniemi, a Finlàndia, però si busqueu per xarxes podreu veure moltíssimes imatges de molts indrets dels últims dos dies. Fins i tot alguns usuaris del portal del temps ens han enviat imatges!

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut