Esclafits càlids al País Valencià: cops de vent de 90 km/h i temperatures de 40 ºC de matinada

Les ventades han deixat un mort i nou ferits greus en un festival musical a Cullera

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquesta nit s'ha viscut un episodi d'esclafits càlids al País Valencià. Fortes ventades que han disparat les temperatures i han provocat danys personals i materials. L'accident més greu s'ha produït a Cullera, a la Ribera Baixa, on ha mort una persona que assistia al festival Medusa.

 

 

Temperatures disparades

L'episodi ha passat quan una línia de tempestes provinents de la zona de Múrcia i Albacete ha arribat al litoral d'Alacant i al de València, entre les 2 i les 4 de la matinada.
 


Les tempestes han arribat seques a la costa, però és allà on s'han produït els anomenats esclafits càlids, un fort corrent de vent descendent associat a aquests núvols convectius, que provoca un reescalfament sobtat a terra. És un fenomen que pot durant uns minuts o unes hores.
 

L'excel·lent compte de Twitter de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) al País Valencià fa una bona anàlisi d'aquesta situació en aquest fil:

 

 

A tall d'exemple, a Cullera s'han reportat cops de vent d'entre 50 i 70 km/h, i un ascens sobtat de la temperatura, que ha passat dels 29 als 39 ºC al voltant de les quatre de la matinada.

 

 

El mateix ha passat en altres punts del País Valencià, on la temperatura s'ha disparat cap als 40 ºC de matinada, amb cops de vent que han assolit els 70-100 quilòmetres per hora.
 

 

L'AEMET manté activats els avisos de màxim nivell per tempestes amb fort vent al litoral de València i Alacant. De fet, els esclafits han continuat al llarg del matí, i el factor vent està portant temperatures disparades fins a valors de rècord, com el que s'ha registrat a Alacant: 41,9 ºC, màxim absolut d'almenys l'any 1900.
 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut