Es trenca un gran iceberg de la glacera Pine Island a l'Antàrtida

Alberto AlcántaraActualitzat

Un enorme iceberg s'ha trencat a la glacera Pine Island, una de les artèries principals de gel de l'oest de l'Antàrtida. Les dues grans esquerdes detectades fa uns mesos han crescut fins a trencar la glacera. Les imatges de satèl·lit de l'Agència Espacial Europea (ESA) mostren com s'ha separat una enorme massa de gel d'uns 300 quilòmetres quadrats, superfície equivalent a la de 3 cops la ciutat de Barcelona, que també s'ha fragmentat ràpidament en blocs més petits.

 

 

Al voltant del 87% de les glaceres de l'oest de la península Antàrtica han retrocedit en els últims 50 anys. La majoria mostren un retrocés accelerat en els últims dotze anys.

Estiu de rècords antàrtics

Aquesta notícia va acompanyada de dos rècords de temperatura en pocs dies, un d'oficial i un altre encara d'oficiós. El primer es va batre el 6 de febrer, a la base de recerca argentina Esperanza, situada a l'extrem nord de la península Antàrtica. La màxima va arribar als 18,3 ºC, el valor més gran mai registrat en una estació continental. El rècord té una part climàtica, derivada de la inèrcia d'escalfament global, però també una important contribució de la meteorologia de curt termini, perquè es va donar en un episodi d'efecte fogony.

El segon rècord s'hauria batut el dia 9 de febrer, a l'illa de Marambio, també coneguda com a Seymour. S'hauria registrat una màxima de 20,75 ºC, el valor més alt mai mesurat a la regió antàrtica, en una estació d'observació brasilera. Aquest possible rècord encara està pendent de validació per part de l'Organització Meteorològica Mundial.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut