Estany de Baborte i coll de Sellente (Generalitat de Catalunya)
Estany de Baborte i coll de Sellente (Generalitat de Catalunya)

Es publica el resum executiu del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya

La temperatura mitjana anual de l' aire ha pujat 0,23 °C per decenni per al conjunt de Catalunya i per al període 1950-2014

RedaccióActualitzat

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), han publicat el resum executiu del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC), un document nou que serveix per divulgar els aspectes més destacats de l'informe.

El resum s'estructura en quatre parts: la primera descriu les bases científiques del canvi climàtic: el consens ci­entífic sobre l'escalfament global, l'evolució recent de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i les mesures per a pal·liar-ne els efectes. També s'expliquen els sistemes naturals que ajuden a segrestar més quantitat de carboni, A nivell local, en aquest capítol es parla de les variacions del clima a Catalunya des del 1950 i s'analitza l'evolució climàtica durant la primera meitat del segle XXI.

La segona part està dedicada als sistemes naturals: impactes, vulnerabilitat i adaptació. S'aprofondeix en els riscos climàtics i els impactes sobre els recursos hídrics, el litoral i els ecosistemes aquàtics i marins.

El tercer punt del resum fa referència als sistemes humans: impactes, vulnerabilitat, adaptació i mitigació. Es parla de diversos àmbits catalans, com l'agricultura, la ramaderia i la pesca, el sector energètic, l'industrial i el turístic o la salut.

Per últim, el resum també aborda la governança i la gestió del canvi climàtic: les polítiques i els instruments necessaris, l'estat de la recerca a Catalunya i el camí recorregut des de la signatura del Protocol de Kyoto fins a la Cimera de París, la COP21.

El TICCC va ser publicat el passat 30 de gener, i el podeu trobar en aquest enllaç. Tres periodistes científics, Xavier Duran, Maria Josep Picó i Lluís Reales, han redactat el nou document, amb un contingut estat validat pels autors del TICCC. Ja es pot consultar el resum complet.

Anar al contingut