Gra de Fajol, capçalera del Ter

Es fon la neu del Pirineu oriental i no omple els pantans

Néstor GómezActualitzat

El Pirineu es buida de neu sense que els pantans arribin, ni de bon tros, a les reserves d'aigua esperades, i tampoc hi ha perspectiva de pluges abundants. La sequera ens amenaça.

Un Pirineu despullat de neu

El mes de maig és letal per a la neu a muntanya. Un nombre molt elevat d'hores de sol juntament amb un sol que ha guanyat molta verticalitat afavoreixen que la neu es fongui amb rapidesa. Uns factors als quals cal afegir la temperatura, detonant final per a la desaparició de la neu.

Gràfica d'evolució del gruix de neu a Núria (ICGC)

La fosa forta de neu al Pirineu oriental ja s'ha produït, la que és realment efectiva per nodrir les reserves d'aigua dels pantans. Les estacions nivometeorològiques de Núria, Ulldeter, Malniu i Cadí Nord ja no tenen neu. La neu encara es manté al Pirineu occidental, amb més de 100 cm al lac Redon, Certascan i Bonaigua.

La reserva d'aigua és baixa a les conques internes

Només hi ha hagut dos períodes de nevades importants al Pirineu: el primer, a mitjans de novembre; i el segon, durant el mes de març. Entremig, un període molt sec de gairebé tres mesos va fer que arribés el mes de març amb molt poca neu al Pirineu oriental. Si bé la nevada del març va ser molt abundant, amb gruixos molt superiors als habituals per a aquest mes, en canvi no ha tingut repercussió en les reserves d'aigua de les conques internes. La sequera que arrosseguem del 2021, més l'hivern tan sec, ha fet que el terreny es begués tota aquesta neu fosa.

Estat de les reserves d'aigua ( ACA)

El 60% de les reserves d'aigua actuals de les conques internes està molt lluny del 91% de fa un any i del volum dels darrers 5 i 10 anys, que és del 88% i el 86% respectivament.

La sequera es manté tot i trobar-nos en una estació plujosa

Ja sigui per la falta de pluges o per una situació de les reserves d'aigua baixa, gran part de la superfície de les conques internes es troba en prealerta per sequera, i l'aqüífer del Carme, a Capellades, en alerta.

Mireu aquí l'índex de sequera dels últims dos anys. Gran part del territori té dèficit d'aigua amb sequera forta o extrema a l'Anoia, al Vallès, a la Costa Central, al Cadí i a la part litoral de l'Empordà.

Índex de sequera en els últims 2 anys (Meteocat)

Les pluges no arriben i les reserves d'aigua minvaran

Si bé vam començar el mes de maig amb cada dia un raig, aquesta situació ja s'ha acabat i ens dirigim cap un ambient de juny avançat pel que fa a la temperatura i amb ínfimes precipitacions, així que les reserves d'aigua durant les pròximes dues o tres setmanes tiraran avall.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut