Erupció volcànica a la península de Reykjanes, a Islàndia

Alberto AlcántaraActualitzat

Continua en actiu la petita erupció no explosiva al volcà Fagradalsfjall. Feia dies que s'esperava, i finalment va passar divendres al vespre: una erupció volcànica a la zona de Geldingadalur, a la península de Reykjanes, a Islàndia. La resplendor de l'erupció es va veure  des de Reykjavik, que és a uns 50 quilòmetres.

 

 

Les erupcions d'aquesta regió són erupcions efusives, on la lava flueix constantment. Són diferents de les erupcions explosives, que llencen núvols de cendra al cel. Ara per ara, l'erupció no suposa cap perill immediat per a la població de Grindavik, un petit poble pesquer situat molt a prop, ni per a cap infraestructura essencial.
 

 

Segons el Servei Meteorològic Islandès (IMO), l'erupció va començar divendres a les 20:45 hores. Inicialment es tracta d'una petita erupció que surt d'una fissura de mig quilòmetre de llargària. La lava abasta menys d'1 quilòmetre quadrat de superfície. De moment, s'han tancat les carreteres per evitar que s'hi acostin curiosos.
 



Ara, el problema és la contaminació pels gasos que expulsa el volcà. La policia ha ordenat als residents que viuen a l'est del volcà que tanquin les finestres i es quedin a l'interior. 

Erupció a la zona volcànica de Fagradalsfjall, Islàndia (Reuters)

També cal estar pendent de l'emissió de cendra. De moment, no se n'ha informat. L'IMO no preveu que aquesta erupció aporti molta cendra a l'atmosfera, a diferència de la del volcà Eyjafjallajökull del 2010. En aquella ocasió es van suspendre aproximadament 900.000 vols i centenars d'islandesos van ser evacuats de casa seva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ChrisBurkard (@chrisburkard)

Aquest episodi eruptiu ha estat precedit de desenes de milers de petits terratrèmols, que ja van començar a finals de febrer.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut