L'erupció sobtada del volcà Merapi sorprèn uns excursionistes

Alberto AlcántaraActualitzat

Un grup d'excursionistes que preparaven l'esmorzar a la falda del volcà Merapi d'Indonèsia es van veure sorpresos per una erupció sobtada. L'explosió va passar aquest divendres. Segons l'Agència de Mitigació de desastres, no hi ha hagut ferits.

Shopan Pangestu, un dels campistes, va gravar l'esdeveniment just en el moment en què es va produir. Van notar una tremolor, van sentir un "rugit" i, de cop, van veure un enorme plomall de cendra que es va enlairar a poca distància del grup. El núvol va assolir una alçada de 5 quilòmetres i mig.

Va ser un moment dramàtic, perquè hi havia un altre grup d'amics que havien pujat al cim de la muntanya. Per sort, el vent no va dirigir el núvol cap als excursionistes, que van poder tornar al camp base sans i estalvis.

Les autoritats del país van ordenar l'evacuació de la població que viu prop del volcà.  L'aeroport de Yogyakarta, la ciutat més pròxima al volcà, va ser tancat per l'amenaça de la cendra.

Els científics han definit aquest episodi com una erupció freàtica: el magma volcànic escalfa l'aigua subterrània i el vapor surt disparat a pressió. També hi poden volar roques i altres gasos. El volcà Merapi és un dels més actius del món i està situat al centre de l'illa de Java. De manera periòdica, produeix aquest tipus de núvols ardents.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut