Entrarem en la canícula amb una nova onada de calor

El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha activat l'avís per calor per a dimarts i Protecció Civil ha posat en alerta el pla PROCICAT.

Alberto AlcántaraActualitzat

Una onada de calor donarà la benvinguda a una canícula, el període tradicionalment de més calorós de l'estiu, i els mapes indiquen que ho farem amb una calor disparada, fins i tot per sobre del que és habitual per a l'època.

Cap a una nova possible onada de calor

Fem un cop d'ull als últims mapes per veure quina previsió es dibuixa. Com sempre, mirarem primer la referència de la temperatura en el nivell dels 850 hPa, uns 1.500 metres d'alçada.

Ens fixarem en el meteograma de la ciutat de Barcelona, que és una manera molt visual d'entendre el que ha de venir. La línia vermella representa la temperatura prevista en el nivell de referència mencionat. La línia negra és la mitjana del període 1980-2010, i la línia groga la diferència entre totes dues.

 

El meteograma segueix indicant que entrem en uns dies amb temperatura per sobre de la mitjana. El punt àlgid es dibuixa ara al voltant de dissabte. Justament, divendres és el dia de començament del període canicular. La temperatura pot arribar a valors uns 6 ºC per sobre del normal per l'època. Pel que fa al valor absolut de la temperatura, es preveu una isoterma de 22-23 ºC sobre Barcelona.

Els mapes segueixen marcant una calor més forta del normal fins al cap de setmana del 23 de juliol.

Mirem ara un mapa de temperatura a 850 hPa per veure la bombolla càlida a tot el territori. Aquest correspon al model GFS previst per a dissabte a les 12 UTC. Es dibuixa la isoterma dels 28 ºC sobre el Pirineu. En el mapa previst per a diumenge, el GFS puja l'aposta i dibuixa la isoterma dels 30 ºC.

 

Pel que fa a la temperatura a la superfície, el model WRF ja ens marca un primer pic amb valors de 40-41 ºC per a dimecres a la tarda. També cal preveure una setmana de mínimes tropicals a molts punts de Catalunya. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per calor per a dimarts, amb previsió que s'allargui durant els dies següents.

Temperatura màxima prevista per a dimecres

Veurem com van evolucionant els diferents models i si caldrà activar els avisos per onada de calor, si se superen els llindars establerts per al mes de juliol i si la duració de l'episodi supera els tres dies.

No cal recordar que venim d'un maig que va trencar rècords de temperatura, i d'un juny en què vam tenir una onada de calor prematura.


Invasions càlides cada vegada més freqüents

És important veure com ha canviat la tendència de la calor d'estiu en les últimes dècades, i en concret com és d'habitual una isoterma de 28 ºC damunt del Pirineu. Ho podem representar amb l'eina creada pel climatòleg Marc Lemus-Cánovas, que podeu trobar en aquest enllaç.

El que ens diu aquest mapa és que, en el període 1950-1984, la isoterma dels 28 ºC arribava al Pirineu a l'estiu cada 200 anys. En canvi, entre 1985 i 2019, aquest valor es repeteix cada 20 anys. Per tant, en el context d'escalfament global disparat, invasions càlides com aquestes han multiplicat per 10 la seva freqüència a Catalunya.

 

El mateix càlcul indica que un valor de 30 ºC es dona un cop cada 100 anys.

ARXIVAT A:
El temps
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut