Entra en vigor l'Acord sobre el canvi climàtic assolit a París

Alberto AlcántaraActualitzat

L'històric Acord sobre el canvi climàtic assolit a París fa 1 any ha entrat en vigor aquest divendres 4 de novembre. És el primer pas per limitar l'ascens de la temperatura mitjana global a 2º C per sobre dels nivells preindustrials, i si és possible a 1.5º C.  

Per l'entrada en vigor es necessitava un llindar de ratificació que es va superar el passat 5 d'octubre. A data d'avui, 97 països han ratificat l'Acord.  

Aquesta fita d' entrada en vigor s'assoleix molt abans que les previsions més optimistes, un fet que subratlla fins a quin punt l'acció climàtica té suport a tot el món.

La conferència de l'ONU sobre el canvi climàtic que comença la setmana que ve a Marràqueix serà el marc de la primera reunió de l'òrgan de govern de l'Acord de París, el CMA.

L'Acord persegueix una reducció sense precedents de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i també busca construir construir societats resilients davant els efectes, cada vegada més grans, del canvi climàtic.

L'Organització Meteorològica Mundial ha confirmat que en 2016 s'ha batut un nou rècord en la concentració atmosfèrica de diòxid de carboni, el principal gas d'efecte hivernacle. Això vol dir que encara estem lluny d'aconseguir l'objectiu principal de fixat a París.

Per tant, s'han d'implementar els recursos financers suficients i un nou marc tecnològic. L'Acord també exigeix una transparència més gran: totes les parts hauran de presentar "contribucions determinades a nivell nacional" (CND). Els països hauran  d'informar regularment sobre les emissions i els esforços d'implementació.

En 2018, les parts han de fer un balanç dels esforços col·lectius en relació amb el progrés cap a la meta establerta.

COP22 de Marràqueix

El primer pas cap a un futur més sostenible serà la celebració de la COP22, una cimera que comença el pròxim dilluns 7 al Marroc. La COP22 serà una reunió de caràcter tècnic on es discutiran i es plantejaran les bases per implementar l'Acord de París.

Podeu trobar més informació sobre els acords i les cimeres del clima al portal del canvi climàtic de la Generalitat.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut