Entens la factura de la llum? Agafa-la i mirem com reduir-ne el cost

Dediquem una mica de temps a entendre la nostra factura elèctrica

Néstor GómezActualitzat

Ara que tenim temps, és moment d'aturar-se davant d'aquells aspectes que normalment no fem cas, com és la factura de la llum, en la qual només ens fixem en el cost total i que repercuteix en l'economia familiar. Però la veritat, és que tenim molt a dir i una bona part és a les nostres mans. Paguem molt i ho desconeixem. Escolteu "La tarifa de la llum a casa i els electrodomèstics que engoleixen llum i diners", entrevista que el programa "Meteomauri" va fer a Manel Rivero, gestor expert en eficiència i eficàcia energètica.

Ja us he convidat a ser coneixedors del vostre consum anual d'energia i més endavant, detallarem el consum elèctric de cada electrodomèstic de casa. Però ara només ens desglossarem la factura de la llum. Nosaltres poden actuar sobre 4 aspectes:

  • Consum directe
  • Potència contractada:
  • Companyia elèctrica
  • Discriminació horària

Desglossem la factura, el paper fonamental de la potencia contractada

Agafeu una factura de la llum i la desglossem en parts, però centrarem la nostra atenció en la potència contractada. Del total del cost de la factura, hi ha una part d'impostos a la qual no podem actuar, però sí en el consum i sobretot en la potència. Pel que fa al consum tot dependrà de l'ús i de l'eficiència dels electrodomèstics, que ja tractarem més endavant. La potència contractada és important perquè es multiplica al preu del kW any.

 

La potència mitjana contractada per la mitjana dels consumidors és de 4,4 kW, i a més de la meitat de les llars els en sobra. Penseu que la potència no aprofitada és un benefici extra per a la companyia elèctrica contractada. La potència és el consum elèctric en un moment donat. Si posem en funcionament tots els electrodomèstics de gran consum, l'automàtic salta com a mesura de seguretat. El que hem de fer nosaltres és gestionar el pic de consum simultani, així podrem reduir la potència fins una mica per sobre d'aquest pic. Per exemple, no poseu més de tres aparells elèctrics potents en el mateix moment. Una llar amb tot elèctric i amb una molt bona gestió la potència contractada podria ser entre 2,6 i 3,5 kW.

Els impostos, poca cosa a fer

La part d'impostos suposa un 41% del cost total de la factura i inclou: peatges d'accés, bo social, impost de l'electricitat, lloguer del comptador o l'IVA. A més, el subministrament elèctric és bàsic, és de primera necessitat per viure i té un IVA, i el tenim elevat al màxim, al 21%. Lògicament, reduint el consum reduïm els impostos, però és una part que no podem tocar ni escollir.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel clima
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut