Imatge de Vallter 2000

En un mes el Pirineu s'ha quedat sense neu i sense aigua per als pantans

Sense neu a les muntanyes, només queda que arribi l'enyorada pluja de la primavera

Néstor GómezActualitzat

L'absència de neu al Pirineu i la ràpida extinció dels gruixos acumulats posen de manifest la situació delicada que vivim en temps de sequera, amb una repercussió directa sobre els cabals dels rius i sobre les reserves d'aigua, que no pujaran cap a finals de primavera, quan solia fondre's la neu.

La segona quinzena de març sol ser l'època amb els gruixos de neu més importants acumulats al Pirineu occidental, entre 120 i 170 cm, mentre que al Pirineu oriental els gruixos més alts de la temporada es donen entre finals de febrer i març, amb uns 30 cm. En canvi, aquest any les temperatures tan desorbitades que hem tingut durant les darreres setmanes, amb valors plenament del mes de maig, han provocat una prematura i intensa fosa de neu fins a despullar de blanc les muntanyes.

Les estacions d'alta muntanya de Meteocat s'han quedat sense neu en gairebé totes les estacions, tant al Pirineu occidental com a l'oriental. Mireu aquestes dades tan sorprenents, amb els gruixos del dia 1 i el dia 31 de març:

Certascan (2.400 metres): dels 91 cm el dia 1, als 0 cm el dia 31 de març.

♦  Bonaigua (2.300 metres): dels 76 cm el dia 1, als 0 cm el dia 31 de març.

♦ Cadí Nord (2.100 metres): dels 81 cm el dia 1, als 17 cm el dia 31 de març.

♦ Ulldeter (2.400 metres): dels 35 cm el dia 1, als 0 cm el dia 31 de març.

En aquesta imatge teniu els gruixos actuals i la mitjana per a aquesta època de l'any.

 

Les reserves de neu del Pirineu català de la conca de l'Ebre, amb dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, es troben només al 28% del que sol ser normal per a aquestes dates. Dels 772 hm³ de neu sobre les muntanyes, només en queden 217 hm³. Som a l'època de l'any amb més gruix de neu de la temporada en condicions normals i, en canvi, ens trobem amb un Pirineu despullat de neu.

Estat de l'estació de Port Ainé

Una falta de neu molt marcada en aquesta època de l'any que tindrà una implicació directa sobre les reserves d'aigua, ja que no augmentaran gens o gaire respecte dels valors esperats, perquè no hi ha prou neu.

ARXIVAT A:
SequeraMeteorologia
Anar al contingut