Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Balanç de la primera part de l'episodi d'aiguats i tempestes fortes

Alberto AlcántaraActualitzat

Ja tenim a sobre el primer canvi de temps amb característiques de tardor després de setmanes i setmanes de calorada. Entre dimecres i dijous, el pas d'una pertorbació en alçada deixarà aiguats i altres fenòmens de temps violent. Dijous és el torn de la part menys activa de la pertorbació, i la pluja es concentrarà cap al nord i nord-est durant la segona meitat del dia.

 

 

Balanç de dimecres

El dia va tenir dues parts ben diferenciades, amb un matí on la pluja va esquivar la costa i el prelitoral central, i una tarda on es van reactivar les tempestes amb violència. Aquí teniu un mapa amb els registres totals acumulats durant la jornada.  

 

Els extrems de precipitació corresponen a Olot (97 mm), Gavà (69 mm), Terrassa (62 mm), Sabadell (61 mm), Sant Pau de Segúries (51 mm), Caldes de Montbui (50 mm) o Girona (42 mm), amb dades de les xarxes de Meteocat i Meteoclimatic. Així va ser la pel·licula del dia:

Tempestes matinals a la Costa Daurada

La primera tongada de pluja, com va passar dimarts, va començar pel sud a mig matí, entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Central. Fortes tempestes, que van deixar pas a una pedregada important que ha entrat des del mar.

 

 

 

Les quantitats de pluja en aquest sector van ser poc abundants en general, tot i que hi ha un registre molt localitzat de 53 mm al Vendrell, reportat per Marc Rodero, cap de meteorologia de la Televisió del Vendrell.

 

Aquestes tempestes no van tenir la continuitat esperada en direcció a la Costa Central, i vam entrar en unes hores de pausa fins a la formació de nous nuclis convectius a la tarda.

La tempesta d'Olot

L'aiguat més important de la tarda va caure a Olot, on la pluja va assolir una intensitat torrencial (45 mm en 30 min amb dades del Meteocat) i va acumular gairebé 100 mm. Això va provocar diversos problemes.

 

Vents huracanats a l'Empordà

La tempesta també va ser notícia a Roses i altres punts de l'Empordà, on els cops de vent van ser huracanats: 127 km/h a Castelló d'Empúries. També es van registrar cops de 109 km/h a Borrassà o 91 km/hRoses mateix, on van caure 38 mm de pluja.

 

 

Vespre d'aiguats al Vallès i al Baix Llobregat

Finalment, la pluja prevista al vespre en aquest sector no va fallar. Dues tempestes força estàtiques van descarregar, respectivament, més de 60 mm a Sabadell (amb un cop de vent de 62 km/h) i Terrassa, i entre 40 mm i 70 mm a la zona de Castelldefels, Gavà i l'aeroport de Barcelona, també amb registres de calamarsa i molta activitat elèctrica.


Dimarts de tempestes prefrontals

Les tempestes que caiguin dijous i les que van caure dimecres s'afegiran a les tempestes prefrontals que van afectar el sud de Catalunya durant el dimarts.  

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut