Dia tòrrid amb cel serè

Els primers 40 ºC de l'any s'assoleixen a la Selva, l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Dit i fet: la calor no ens ha portat sorpreses. Divendres era el dia, i només faltava saber quina població seria la primera a tocar els 40 ºC, la temperatura més alta de la temporada d'estiu. Finalment, el repunt de la temperatura pel vent del sud-oest ha portat els primers 40 graus de l'any a Anglès, a la Selva.

 

L'estació meteorològica d'Anglès (Meteocat) ha registrat 40,6 ºC. Ha estat el pic de calor de la setmana. De fet, des de dilluns i fins dijous, les temperatures més altes del dia s'havien mogut entre els 38 i els 39 ºC. Divendres, tots els ulls estaven posats cap al nord-est, tot i que, amb un mínim impuls cap amunt, alguna estació del pla de Lleida hauria pogut tocar els 40 ºC.

Poc després dels 40,6 ºC d'Anglès, també s'han assolit o superat els 40 ºC a l'estació de l'AEMET de Figueres i a Banyoles (Meteocat). Aquests són els valors màxims de la jornada.

Màximes més altes de dissabte (TVC)

Una gran calorada lluny de batre rècords

Si bé la xifra dels 40 ºC era una temperatura insòlita fa unes dècades, darrerament hi arribem cada any. Els últims 23 anys, des del 1997, en 19 ocasions la temperatura ha arribat o superat la ratlla dels 40 ºC. L'últim any que no vam arribar als 40 ºC va ser el 2014.

Ara bé, l'onada de calor de finals de juny del 2019 va trencar rècords, amb la calor més intensa a Catalunya en més de 30 anys. Nombroses poblacions van tocar i superar els 43 ºC. La temperatura més alta es va registrar a Alcarràs, amb 43,8 ºC, el 29 de juny del 2019. Com podeu veure a la taula, són valors molt allunyats dels que esperem amb aquesta calorada.

 
ARXIVAT A:
Meteorologia

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut