Els núvols dibuixen un cercle al cel

Néstor GómezActualitzat

Aquest matí s'ha vist un dels fenòmens òptims singulars d'aquest tipus de núvols, els halos solars, i han estat fotografiats des de molts indrets del país.

L'halo solar és un fenomen d'òptica atmosfèrica, com també ho són les iridescències o els parhelis, que consisteixen en la formació d'un arc o una circumferència lluminosa al voltant del sol. A casa nostra en veiem sovint quan el cel està enteranyinat de núvols prims, concretament els tipus cirrustrats.

Segons l"Assaig d'un vocabulari meteorològic català", d'Eduard Fontserè, de l'halo també se'n diu "rotllo", "rodona" o "era", com a formes populars.

Alfons Puertas ha fotografiat l'halo amb l'Observatori Fabra de Barcelona en primer terme.

L'halo és un cercle perfecte amb el sol com a punt central de la circumferència. Fotografia des d'Olèrdola feta per Francisco Lorenzo.

La dispersió de la llum del sol sobre el núvol dibuixa el cercle amb els colors de l'arc de sant Martí. Fotografia de Roser Foixench a Gironella.

Algunes vegades veureu millor l'halo si tapeu el sol amb el dit o amb un objecte. En aquest cas, Xavi Cabo ho ha fet amb el morro d'un avió.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut