Vista nocturna de l'incendi del cap de Creus des del Port de la Selva, divendres passat (ACN)
Vista nocturna de l'incendi del cap de Creus des del Port de la Selva, divendres passat (ACN)

Els incendis d'aquest 2021 ja han cremat sis vegades més superfície que els de l'any passat

Després d'un mínim històric el 2020, aquest any torna a pujar exponencialment el nombre d'incendis i d'hectàrees cremades

Néstor GómezActualitzat

El temps meteorològic durant la primera meitat de l'any i durant l'estiu juga un paper fonamental en el desenvolupament de la temporada d'incendis.

El 2020, una primavera molt plujosa fins ben entrat el més de juny va fer que la calor de l'estiu arribés amb un terra humit i una vegetació sense estrès hídric. De fet, l'única onada de calor important es va donar a finals de juliol i els primers dies d'agost. En canvi, l'estiu del 2021 ha arribat amb una primavera molt eixuta en precipitacions i una calorada, amb temperatures extremes a mitjans de juny. Una combinació perfecta per deixar la vegetació seca, amb estrès hídric i, en conseqüència, més vulnerable a la propagació dels incendis forestals.

L'any 2020 va ser de rècord. Mai des que hi ha registres, des del 1986, s'havien cremat tan poques hectàrees, només 132 en un total de 289 incendis forestals. En canvi, aquest 2021 ja duem 862 hectàrees cremades pels 375 incendis generats. Els dos incendis de la setmana passada van ser els més importats de la temporada: el del cap de Creus i el de Castellví de Rosanes. Uns incendis que han fet que les comarques de l'Alt Empordà, amb 413 ha cremades, i el Baix Llobregat, amb 192 ha, siguin les comarques més afectades aquest any.

Vigilància de la franja de seguretat en l'incendi del cap de Creus

El foc, per viure, necessita tres elements bàsics: calor, aire i combustible. Un punt de partida que és comú tant per encendre la llar de foc de casa com per gestar un incendi. A partir d'aquí, el seu comportament dependrà de:

  • Condicions meteorològiques: Tant dels mesos anteriors, amb la variable pluja com a principal factor, com dels dies anteriors i el de gestació del foc, amb la regla dels tres 30, és a dir, comportament del vent, la temperatura i la humitat.
  • Topografia: com és el terreny on es declara el foc: tipus de terreny, orientació i pendent.
  • Combustible: les característiques del material o vegetació que es crema, la humitat interna i la quantitat.

La suma d'aquests factors determinarà la magnitud i la voracitat del foc. D'aquesta manera, la diferència entre l'any 2020 i aquest 2021 en nombre d'incendis i en hectàrees cremades rau principalment en les condicions meteorològiques.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut