Els excrements a peu de l'Everest es convertiran en biogàs

Cada any el somni de l'Everest suposa un impacte ambiental de 12 tones d'excrements

Néstor GómezActualitzat

La gran afluència d'expedicions a l'Everest, sobretot en els últims anys, i la manca d'espai on depositar els excrements ha fet saltar l'alarma. Les foses on s'abocaven els excrements ja són plenes i les noves que es fan són cada cop menys profundes i més properes a Gorak Shep, l'últim assentament poblat abans del campament base de l'Everest. Hi ha un risc clar de contaminació de l'aigua potable de la qual s'abasteix el poble.

Des de fa uns quants anys, el govern de Nepal està fent el possible per naturalitzar la ruta i el campament base de l'Everest. Assolir el sostre del món és un recurs econòmic vital per al país, però a la vegada suposa un cost mediambiental que les autoritzats volen revertir.

Si el 2014 el govern nepalès va prendre la decisió de reduir la gran quantitat de residus que aboquen les expedicions amb la mesura que cada muntanyenc baixés sis quilos d'escombraries, ara fa un pas més. Aquesta primavera arrenquen les obres d'una petita planta de biogàs per convertir els excrements humans en metà, per cuinar i per il·luminar, i en adobs, per als camps.

El Mount Everest Biogas Project es va iniciar el 2010 amb la col·laboració de les universitats de Seattle i Katmandú amb el suport d'Enginyers sense Fronteres i Arquitectes sense Fronteres per resoldre l'acumulació de residus durant dècades i amb creixement exponencial durant els últims anys. Les extremes condicions amb temperatures tan fredes i alta altitud fan impossible els processos de descomposició naturals. Les obres d'aquest projecte començaran aquesta primavera, una solució 100% amb un sistema de biogàs de residus humans amb energia solar. El projecte serà operatiu i serà realitat per a la primavera del 2019.

 

Anar al contingut