Neteja de plàstic a Dakar (AFP)
Neteja de plàstic a Dakar (AFP)

Els esforços d'un club de submarinisme per netejar el plàstic a la costa de Dakar

RedaccióActualitzat

El club de submarinisme Oceanium, el més antic de Dakar, ha decidit organitzar dies de neteja oceànica per combatre la marea plàstica al Senegal, un problema que preocupa més cada dia que passa.

Els membres d'aquesta associació amateur poden arribar a treure centenars de quilos de brossa del mar en unes hores, com va passar el mes passat al voltant de Gorée, una illa situada davant de la capital senegalesa i considerada patrimoni de la humanitat per la Unesco.
 

 

A mitjans de setembre, vint-i-dos submarinistes van fer servir tres embarcacions, una de les quals com a contenidor d'escombraries flotant, en aquesta operació de neteja. Van recollir 1,4 tones de deixalles, la majoria de plàstic, però també llaunes rovellades, roba i altres objectes.
 

 

Les escombraries van ser enviades a un enorme abocador a Mbeubeuss, on van a parar els residus domèstics dels tres milions de persones de Dakar.

Oceanium va començar les operacions de neteja el 2017 i intenta establir-ne una periodicitat mensual. Fins i tot hi ha voluntat que siguin setmanals, malgrat que per això es necessita més finançament.

Ambientalisme i desenvolupament

La neteja puntual de la costa només proporciona un alleujament temporal d'una problemàtica que creix sense parar, però és un gest per impulsar la consciència ecològica al Senegal.

La realitat és que l'impuls per la sostenibilitat va per darrere dels esforços per alleujar la pobresa. El Senegal està a un nivell superior al d'altres economies en desenvolupament, però no té instal·lacions de reciclatge.

El president senegalès, Macky Sall, ha dit que vol que el país generi "zero residus", però els contenidors i bosses de plàstic tenen una presència massiva en moltes ciutats i pobles. Hi ha una llei que restringeix l'ús de bosses de plàstic des del 2015, però a la pràctica és paper mullat.

Segons l'ONU, al voltant de vuit milions de tones de plàstic acaben al mar en tot el món, cosa que suposa un perill mortal per a aus i mamífers marins. A més a més, el plàstic es descompon en residus microscòpics que també entren a la cadena alimentària.

Des de la Segona Guerra Mundial s'han produït al voltant de nou mil milions de tones de plàstic. Només se n'ha reciclat un nou per cent .

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut