Els esdeveniments astronòmics de l'estiu
Els esdeveniments astronòmics de l'estiu
La Via Làctia sobre Montserrat / Ignacio Llorens

Els esdeveniments astronòmics de l'estiu

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest dilluns, 21 de juny, comença l'estiu astronòmic. El moment exacte serà a les 5 hores i 32 minuts hora oficial, segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional. Tindrem al davant 93 dies i 15 hores d'estiu, fins a l'arribada de la tardor, el 22 de setembre.

Recordem que el començament de l'estació astronòmica no coincideix amb l'inici de l'anomenat estiu meteorològic, que va ser l '1 de juny.
 

L'estiu astrònomic comença amb el solstici d'estiu i amb el dia més llarg de l'any, amb la distància més gran entre la sortida del sol i la posta.
 

Tot seguit remarquem alguns esdeveniments astronòmics destacats. Podeu consultar tota aquesta informació amb més detall a l'Anuari astronòmic de l'Institut Geogràfic Nacional.

Afeli

L'afeli és la distància més gran entre la Terra i el Sol. El pas de la Terra pel punt de l'òrbita amb aquesta característica serà el 5 de juliol. La distància entre el nostre planeta i el Sol serà d'una mica més de 152 milions de quilòmetres. Això són uns 5 milions de quilòmetres més que la longitud més curta entre tots dos, el periheli, que va ser el dos de gener.
 

Fases lunars

Tindrem quatre llunes plenes: la primera, el 24 de juny, i la resta el 24 de juliol, el 22 d'agost i el 21 de setembre.
 

Eclipsis

Serà un estiu sense eclipsis. Caldrà esperar fins a la tardor per veure'n un de parcial de lluna, el 19 de novembre.
 

Pluges d'estels

La primera fita important de l'estiu serà la pluja d'estels Delta Aquàrids, generada per les restes del cometa 96p/Machholz. El màxim serà cap al 30 de juliol.

La segona pluja important serà la dels tradicionals Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç, amb un màxim al voltant del 12 d'agost.
 

Observació de planetes:

A l'inici de l'estiu, Júpiter i Saturn seran visibles a l'alba. Durant el mes d'agost passaran a ser visibles gairebé tota la nit, i al final de l'estació seran visibles únicament al vespre.

Al vespre seran visibles Venus i, fins a finals d'agost, Mart.
 

 

 

Anar al contingut