La via Làctia des de Palamós (arxiu)

Els esdeveniments astronòmics de la primavera, que comença avui

Alberto AlcántaraActualitzat

Benvinguda primavera astronòmica. Concretament hem entrat a la nova estació dilluns a les 22 hores i 24 minuts de la nostra hora oficial. Tenim per davant 92 dies i 18 hores fins l'arribada de l'estiu, el 21 de juny.

L'inici de la primavera queda determinat per l'equinocci. És una paraula llatina que significa "nit igual", amb referència al fet que hi ha les mateixes hores de sol que de nit a tot el planeta. A la pràctica, el dia en què això passa és l'anomenat equilux.

El començament de la primavera és el moment de l'any en què el dia s'allarga més ràpidament. El sol surt més d'un minut abans que el dia anterior, i a la tarda es pon més d'un minut després. Per tant, es guanyen gairebé tres minuts de llum cada dia.

Com solem fer a l'inici de cada estació, destaquem alguns fenòmens astronòmics que podrem gaudir durant els pròxims mesos. En podeu trobar més detalls al portal de l'Observatori Astronòmic Nacional.

Dos eclipsis, un d'ells molt especial

Malgrat que no es podran veure des de Catalunya, hi haurà dos eclipsis durant aquesta estació: el primer serà un eclipsi solar, que tindrà lloc el 20 d'abril. Serà visible al sud-est asiàtic i a Oceania. Serà un esdeveniment especial, perquè es tracta d'un eclipsi híbrid, una variant que es produeix poques vegades per segle. És un tipus d'eclipsi solar que sembla un eclipsi anular o un eclipsi total, depenent de la ubicació de l'observador al llarg del camí de l'eclipsi central.

El segon eclipsi serà un eclipsi penumbràtic de Lluna, i passarà el 5 de maig. Es podrà veure a l'Àfrica, l'Àsia i Oceania.

Llunes plenes

Les tres llunes plenes de la primavera seran els dies 6 d'abril, 5 de maig i 4 de juny.

 

Pluges de meteors

Hi ha previst un màxim de la pluja dels Lírids per la diada de Sant Jordi, el 23 d'abril. És un fenomen que es deu al pas de la Terra per l'estela del cometa C/1861 G1 (Thatcher), que orbita al voltant del Sol una vegada cada 415 anys.

També tindrem la pluja dels eta-Aquàrids, amb un màxim previst al voltant del 6 de maig. És la pluja més important de la primavera, associada a la pols emesa pel cometa Halley.

 

Planetes visibles

Després de la posta de sol es podrà veure Júpiter, Venus i Mart durant els primers dies de la primavera. Júpiter desapareixerà aviat per l'oest. A més a més, Mercuri també apareixerà breument durant el mes d'abril.

A l'albada, només veurem Saturn al principi de la primavera. A principis de maig apareixerà Júpiter per l'est, i durant el mes de juny també es podrà veure Mercuri, molt baix sobre l'horitzó.

Canvi d'hora

Aquest any encara seguirà en vigor el tradicional canvi horari de l'últim diumenge de març, el dia 26. A les dues de la matinada haurem d'avançar els rellotges a les tres.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut