Els episodis meteorològics destacats del mes d'agost: onada de calor rècord i fortes tempestes

Enric AgudActualitzat

El mes d'agost ens ha dut una onada de calor històrica i episodis de tempestes fortes, calamarsades, pedregades, amb molta irregularitat de precipitacions: zones on ha plogut molt i alguns indrets on ha plogut molt poc.

Aquest mapa representa alguns registres destacats acumulats durant tot el mes, amb dades del Servei Meteorològic de Catalunya, Meteoclimatic i els observadors de TVC.

Episodis destacats

L'inici del mes va ser molt càlid: una onada de calor va afectar especialment les comarques de la costa i del prelitoral. Les temperatures van arribar als 40-42ºC a Vinebre, als 40ºC a Barcelona o els 39ºC a Roses.

Les nits van ser tropicals a bona part del país, i d'insomni a prop del mar. A Portbou van assolir una mínima rècord de 31ºC, i a Barcelona, de 30ºC, al barri del Raval.

L'onada de calor va deixar diversos rècords de temperatura i 23 víctimes, la xifra més alta des que se'n tenen registres. Després van arribar les tempestes.

Entre el 7 i el 10 d'agost, van créixer grans cúmuls amb fenòmens severs al Berguedà. A la mateixa ciutat de Berga, i a altres poblacions, va caure una pedregada que feia por. Pedres de gel com pomes petites, ous o pilotes de ping-pong van afectar camps i arbres, van abonyegar cotxes, van trencar vidres i van foradar mobiliari de jardí. També es van registrar tempestes al Maresme, o al Baix Penedès, amb zones negades d'aigua.

El 16 i el 17 d'agost vam tenir un nou episodi de ruixats forts. Van ser especialment intensos al Vallès Occidental i al Barcelonès. Pluges torrencials, també en altres indrets de Girona i el Camp de Tarragona. Un home va morir arrossegat per l'aigua a la riera de Palau de Rubí. A Barcelona, l'avinguda Paral·lel va quedar inundada. Van caure fins a 56 mm en poca estona: un aiguat rècord el mes d'agost.

L'últim episodi destacat va ser del dimecres 29 al divendres 31. Va caure una forta pedregada a Besalú, a la Garrotxa, amb pedres de la mida d'ous petits. Va fer mal en el mobiliari de jardí, va deixar plantes trinxades o cotxes abonyegats. La nit del dijous 30 al divendres 31, es van acumular fins a 100 mm a Osona, on els rius baixaven ben plens: el Mèder, el Gurri o el Ter. També al Baix Penedès: a Coma-ruga i a Cunit van inundar-se alguns carrers. Els registres van superar els 130 mm a la costa sud.

El mes de setembre sembla que també serà mogut, amb tempestes, i molt possiblement tindrem, un altre mes, acumulacions de pluja molt desiguals, un fet habitual al nostre país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut