Pols en suspensió a Manlleu (27/02/2021)

Els episodis de contaminació i pols sahariana augmentaran amb el canvi climàtic

Alberto AlcántaraActualitzat

Últimament hem tingut dos episodis importants de pols sahariana a Catalunya, un fet que serà més freqüent en la zona del Mediterrani en el context de canvi climàtic derivat de l'escalfament global, com passarà amb els episodis de contaminació.

Són conclusions derivades del Primer Informe d'Avaluació de la Mediterrània (MAR1), elaborat per la xarxa independent Experts Mediterranis en Canvis Climàtics i Ambientals (MedECC), que ja vam començar a desgranar en aquesta notícia:

 

Contaminació en augment

L'informe revela que, a banda de les emissions de CO2, el diòxid de sofre (SO2) i l'òxid de nitrogen (NOx) han augmentat recentment de manera considerable, principalment a causa del transport marítim.

També es preveu que els episodis de nivells alts d'ozó troposfèric (O3) seran més freqüents en el futur. Les concentracions d'O3 augmenten a causa de la contaminació i l'escalfament.

Episodis de pols sahariana

El MAR1 estableix que és probable que també augmenti el transport de pols sahariana. De fet, a Catalunya i, segons el registre de Josep Pascual, el nombre de dies de pluja de fang s'ha duplicat en 45 anys.

La pols, juntament amb altres partícules catalogades com a PM10 afecten la salut. Són partícules molt petites que filtra el pulmó i arriben a l'intercanvi pulmonar de gasos. Poden provocar càncer de pulmó, fan augmentar les afeccions respiratòries, poden agreujar l'asma i tenen incidència sobre patologies cardiovasculars.

Contaminació marina

Fins ara hem parlat de la contaminació de l'aire, però el mar Mediterrani està molt contaminat per múltiples substàncies: plàstics, contaminants emergents (procedents de l'ús massiu de productes de perfumeria, farmàcia o drogues il·legals), metalls pesants, bacteris fecals i virus. Segons l'informe, es preveu que tot això augmenti en el futur.
 

 

Podeu trobar l'informe complet en aquest enllaç.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut