Els dies càlids al febrer es dupliquen en 100 anys

Les proves de l'existència de l'escalfament del planeta augmenten cada cop que s'analitzen les dades

Néstor GómezActualitzat

Les imatges de gent a la platja o passejant pels carrers sense abrics i una neu que agonitza a cotes baixes és el que s'espera per a les properes dècades durant el mes de febrer, i res fa pensar que aquest augment de la temperatura s'aturi. Si febrer era conegut per la tradició popular com un més esbojarrat, el d'aquest any és molt dòcil i a més ben càlid, amb valors molt per sobre del que és normal.

Hem fet un breu estudi del la quantitat de dies que la temperatura màxima ha superat els 18 ºC durant el mes de febrer dels dos observatoris de referència climàtica amb més de 100 anys d'antiguitat, amb dades facilitades per Meteocat, i les conclusions són ben clares en tots dos casos:

  • El que fa un segle era excepcional ara ja és normal
  • El nombre de dies amb màximes de 18 ºC, en un mes de febrer, s'ha duplicat en 100 anys
  • Una darrera dècada amb creixement desmesurat

Aquí teniu les gràfiques de l'Observatori de l'Ebre, a Tortosa, amb dades que comencen el 1906 i de l'Observatori Fabra, a Barcelona, amb data d'inici el 1919. Observeu aquests tres aspectes mencionats en cadascuna de les gràfiques, parlen per si mateixes.

 
 

Recordem que va començar el mes amb temperatures tan càlides que el dia 3 de febrer va ser el més càlid en més de 140 estacions Meteocat, i acabàvem els primers 10 dies de febrer amb temperatures mitjanes de finals de març i abril. Doncs els que va ser una calorada puntual d'un dia, el dia 3, o un episodi, el primer decenni de mes, al final s'ha convertit en un mes. Ara som a l'espera del resum oficial de Meteocat per valorar la magnitud de la calorada històrica d'aquest febrer.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut