Els contenidors intel·ligents, una solució per reciclar més

Mirem els pros i els contres dels contenidors intel·ligents de Girona

Néstor GómezActualitzat

Som conscients dels nostres residus? Del que generem? La resposta és no. Simplement, els acumulem a casa i quan la bossa és plena la llencem. Però on? Aquesta és la clau de la qüestió. Si tothom fes servir els contenidors com cal no caldria trobar fórmules per afavorir el reciclatge.

Si bé la recollida de residus porta a porta ha fet augmentar exponenciament el reciclatge en els municipis on s'ha implantat, un altre sistema és els contenidors intel·ligents. A Girona, al barri de l'Eixample, al novembre es va començar a fer una prova pilot amb més de 3.000 veïns.

 

Com funciona?

Cada persona té una targeta que obre el contenidor. L'acosta al lector que hi ha al contenidor i ja es pot abocar el residu. Una operació fàcil i senzilla.

Quin ha estat el resultat?

Tres de cada deu persones no han recollit la targeta per desinterès, per impossibilitat o per desconeixement. Però la realitat és ben curiosa, perquè qui no la té deixa la bossa al costat del contenidor o la porta a contenidors convencionals que hi ha a carrers propers. Incoherent però real.

Per Eduard Berloso, regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Girona, la solució d'aquesta mala praxi de deixar les escombraries on no toca és la implantació d'aquest sistema a tota la ciutat. S'espera tenir-ho estès el 2022 a tota la ciutat.

Actualment, Girona recicla el 50% de les deixalles i arriba així als mínims permesos per la Unió Europea per no ser multada. Però amb aquest sistema vol arribar molt més lluny i aspira a arribar al 80%. Si ara Girona ja és un exemple a seguir per a la resta poblacions grans, si aconsegueix aquesta fita encara ho serà més.

A municipis com el Papiol, Santa Margarida i els Monjos i Bellvei ja duen a terme la recollida d'escombraries amb contenidors intel·ligents, però l'exemple a seguir és la Conca de Barberà, on 15 municipis ja apliquen aquest sistema de recollida.

Barcelona, en canvi, va uns quants passos enrere i tot just es licitarà la implantació i gestió de contenidors intel·ligents, que començarà pel barri de Sant Antoni.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut