Cartell "Amèrica primer" de Heartland Institute

Els actors més obscurs i influents del discurs antiescalfament global

Els germans Koch, el Heartland Institute i l'alemanya Eike són màquines de generar dubtes

Francesc MauriActualitzat

Els interessos econòmics i de tot tipus no són nous. Pel que fa al canvi climàtic o escalfament global, tota la comunitat científica mundial està d'acord que està amplificat i accelerat per l'emissió de gasos d'efecte hivernacle provinents de la crema de combustibles fòssils com el petroli, el carbó o el gas. La llenya, en canvi, es considera balanç neutre, perquè els arbres que cremem han estat, a diferència dels combustibles enterrats, respirant CO2.

Queda clar, per tant, que el petroli, el carbó i el gas són els combustibles que cal evitar, i tot el que en penja. Això vol dir, lògicament, reconduir dècades de funcionament, inèrcies i, sobretot, interessos que deriven d'aquest món dels hidrocarburs i les indústries i activitats de gran part del planeta.

Lligat, per tant, a l'energia i les indústries o productes que són grans consumidors energètics, es posa la lupa, i es demanen els canvis més importants. Això tensa molts sectors i sorgeixen les veus que intenten contrarestar les informacions amb el greu problema planetari que tenim.
 

NEGACIONISME/ESCEPTICISME ESCALFAMENT GLOBAL
NEGACIONISME/ESCEPTICISME ESCALFAMENT GLOBAL
 

L'any 1988, el director de la NASA va advertir, amb els primers models climàtics publicats, sobre el que podia passar, que anàvem cap a un gran escalfament i alteració del règim de precipitació i que això podia implicar molts problemes i tensions a tota la humanitat. Una sobtada injecció de 30 milions de dòlars cedits pels germans Koch va apagar l'anunci a tot arreu.

El conjunt d'empreses dels tres germans Koch va arribar a ser la segona empresa dels EUA, i David, el germà que va acabar comprant als altres dos germans l'empresa, es va convertir no fa gaire en la setena fortuna del planeta. Va morir l'agost del 2019, i va estar lligat sempre a la ultradreta conservadora i més a favor dels combustibles fòssils.

Una de les apostes que va intentar impulsar és l'eliminació del transport públic als EUA. Deia que és inútil i que és molt més eficient el transport privat. Un dels grans negocis del conglomerat empresarial és l'acer i la indústria automobilística.

D'altra banda, el Heartland Institute és un think tank o laboratori d'idees amb un pressupost de 6 milions de dòlars el darrer any conegut, el 2016. Els donatius que rep són en molts casos anònims, tot i que un dels grans benefactors és la petroliera Exxon, la més gran del planeta.

Creen notícies, gairebé sempre esbiaixades, on desenvolupen les bondats del petroli, el carbó i el gas. Han estat molts anys proveïdors d'experts que intenten inflar la influència de la natura en l'escalfament global, com per exemple la infravalorada, segons Heartland, influència de l'activitat solar. Són defensors aferrissats del fracking, l'explotació de les reserves àrtiques i antàrtiques d'hidrocarburs en benefici del funcionament actual i contaminant sense contemplació.

En la seva web The Heartland Institute, amb un logo on hi ha una fulla verda, us presenta les bondats del tabac, dels cigarrets electrònics o d'altres elements que se'n deriven o, per exemple, ens diu en un darrer article del 24 de febrer: "Els beneficis de diòxid de carboni estan subestimats en els models climàtics. Un nou estudi mostra els avantatges agrícoles de l'efecte de fecundació de l'augment del nivell de diòxid de carboni que poden produir beneficis superiors a qualsevol dany generat pel canvi climàtic". És a dir, ens presenta el CO2 com un gran aliment per als conreus, sense, per exemple, valorar que suposa l'extensió de segons quins conreus i la influència en els sòls, les aigües, etc.

Molt a prop nostre, a Alemanya, Eike no fa públics quins són els seus donants. Es tracta d'un altre think tank vinculat també a l'extrema dreta i que alimenta els mitjans de comunicació d'informes sobre el carbó, el dièsel o les indústries contaminants. Lògicament, sense aportar elements d'equilibri.

En la seva pàgina web, quan parla de clima cita, per exemple, una dada de fa gairebé 20 anys. Eike es fa aquesta pregunta:

Augmenten les condicions meteorològiques extremes?

A tot el món, els serveis meteorològics no presenten cap tendència a l'augment del clima extrem. El Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC), en el seu tercer capítol de l'informe de 2001 del capítol 2.7, afirma que no es pot demostrar un augment dels esdeveniments meteorològics extrems.

Han passat 20 anys i la realitat és una altra. Un altre element curiós que cita Eike és:

Actualment encara no s'ha verificat un augment del nivell del mar causat per CO2 antropogènic o fins i tot per un augment accelerat del nivell del mar, ja sigui amb dades de nivell o amb mesures de satèl·lit.

Fals completament. A la costa catalana, entre el 1990 i el 2010, el nivell del mar va pujar 3 centímetres. Entre el 2010 i el 2020 ja frega els 8 centímetres. L'acceleració és notable i preocupant.
 

La darrera creació mediàtica, per exemple, és la youtuber alemanya Naomi Seibt, de 19 anys.

 

Amb un discurs absolutament contrari al de Greta Thunberg, va fer una "contraprogramació" en la darrera cimera del clima xilena celebrada a Madrid. Aquí, segons el Washington Post, va acceptar mig milió de dòlars de dues persones que, suposadament eren d'un grup automobilístic i que volien informació esbiaixada, i sempre, lògicament, favorables als interessos d'aquest sector econòmic. Es tractava d'una trampa per enganxar-la. Ella ho va entomar de forma natural.

Aquests laboratoris d'idees citats o grups de pressió com els germans Koch ja van ser fa poques dècades en la lluita contra el tabac i van injectar a les mateixes agències de comunicació que les d'ara una gran quantitat de diners per "dirigir i crear" opinadors, debats, articles i tot el que va caldre per retardar al màxim una veritat científica incontestable: fumar mata. El canvi climàtic també ens pot fer molt de mal i cal actuar. Fem del problema una oportunitat.

 

 

 

Anar al contingut