Elimina les bombetes halògenes de casa, estalviaràs un munt de diners

Fes el tomb cap a una il·luminació sostenible a casa, més eficient i que et farà estalviar diners en pocs temps

Néstor GómezActualitzat

Tens bombetes halògenes a casa? Mira el tipus de bombeta que és i pren nota del consum de cadascuna d'elles, et sorprendràs.

Els llums halògens es van posar molt de moda durant la dècada dels 90 per substituir les incandescents, per la seva gran lluminositat, quan el preu de la llum representava una petita part de la despesa de casa. Amb l'escalada continuada del preu de la llum, cal ser al més eficients en tot el que endollem per reduir el cost de la factura, tot i que a l'adquisició de productes tinguin un preu més elevat. En el cas de les bombetes, comprar a baix preu surt molt car. Penseu que el 20% del consum elèctric d'una casa prové de les bombetes, dada d'Endesa.

Us posem dos exemples sobre la diferència de consum i la repercussió que té. El primer cas mostra la diferència de consum d'una llum de menjador formada per 4 bombetes petites halògenes, de 50W cadascuna, la pots substituir per bombetes leds compatibles d'1 a 5W cadascuna. És a dir, de 200W amb llum halògena a 20W amb leds. La diferència és ben clara.

 

De quin estalvi parlem?

Agafem només un llum halogen d'una l'habitació de 200W i la substituïm per la de 10W amb llum led que dona la mateixa llum. Suposem que la tenim una hora al dia encesa, mitja hora al matí i mitja abans d'anar a dormir, els 365 dies de l'any. Si apliquem una tarifa estàndard de 0,148 €/kWh, per cada hora encesa pagaríem:

  • Per llum halògen de 200W, 0,0296€
  • Amb llum led de 10W, 0,00148€

Són xifres insignificants a les quals, sembla que, no cal prestar atenció. Però, i si està encesa una hora al dia durant tot un any? El resultat sí que és significatiu:

  • Amb llum halògen durant tot un any el consum és de 10,8€
  • Amb llum led, el cost només és de 0,54€
 

Ara sí que es nota la diferència. Uns 10 € d'estalvi anuals amb un sol punt de llum, sense comptar impostos ni el que implica per a la potència contractada. Així que ja podeu començar a comptar els punts de llum que teniu a casa i mirar quin tipus de bombeta teniu i el seu consum. Si bé el preu de la bombeta led és cara, en menys de dos anys està amortitzada. A més té una durada molt més alta. Si no les pots canviar totes de cop, posa les bombetes led per als llum que més estona estinguin encesos i els halògens per als llocs de pas.

Acomiadeu-vos definitivament de la llum halògena

Les bombetes halògenes formen part del passat, com ho són les bombetes incandescents. Són bombetes amb molt poca eficiència, on només el 20% de l'energia que utilitza és llum i el 80% restant l'emet en forma de calor; i per la seva curta vida útil d'unes 2000 hores, quan un led pot estar tota una dècada encesa.

Si al 2012 ja es va posar fi a les bombetes incandescents, al 2016 li va tocar el torn a les halògenes i va ser l'1 de setembre de 2018 quan es van deixar de fabricar les darreres bombetes en compliment de la normativa europea. Ara, només se'n fabrica, excepcionalment, per alguns usos industrials, com els llums dels cotxes, i per ús domèstic només hi ha les que hi hagi en estoc.

 

 

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel clima
Anar al contingut