El volcà Kilauea torna a l'activitat a Hawaii

RedaccióActualitzat

El volcà Kilauea, a Hawaii, s'ha despertat per aquestes festes de Nadal. El diumenge 20 de desembre es va registrar una erupció a la caldera volcànica de Halema'uma'u. Es va veure un núvol de cendra que va assolir una alçada de 9 quilòmetres.

Un parell de dies més tard, el llac de lava de la caldera havia crescut 3 metres i havia arribat a una profunditat de 134, segons el Servei Geològic dels Estats Units. Ahir, la profunditat del llac ja era de 189 metres.


Des dels anys 50, el Kilauea ha entrat en erupció més de 30 vegades, l'última el 2018, quan va destruir més de 700 cases. El volcà és el més jove de l'illa de Hawaii.

El Kilauea es va formar fa uns 280.000 anys i ocupa el 14% de la superfície insular. Segons la cultura local, la caldera Halema'uma'u és la llar de Pele, la deessa dels volcans.


L'illa de Hawaii, o Big Island, és la més gran de les vuit illes principals que formen aquest estat nord-americà, situat al bell mig del Pacífic, un arxipèlag que inclou centenars d'illes volcàniques més petites.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut