Un ferit per la lava que brolla de les fissures del Kilauea

Alberto AlcántaraActualitzat

Les continues bombolles de lava que brolla de les fissures del Kilauea han provocat el primer ferit, un home que les contemplava des d'una balconada.  A banda dels rius de lava, les mostres d'activitat del volcà dels últims dies fan pensar els experts en una possible erupció explosiva violenta en qüestió d'hores.

Fins ara s'han produït diverses explosions. Una d'elles van llençar una columna de cendra de 9 quilòmetres d'alçada. Aquest tipus d'erupcions freàtiques no es veien al volcà des de 1924.

Els efectes d'aquestes explosions de curta durada han estat bastant localitzats en la zona del Parc Nacional de Volcans. Tot i l'alçada dels plomalls, la cendra no ha arribat més enllà de les proximitats del volcà. De tota manera hi han avisos activats en cas que el vent portés el plomall de cendres fins a Hilo, la ciutat més gran de la Gran Illa.

Tot i això, les autoritats van avisar la població de l'Illa Gran perquè es protegissin de la cendra, a més dels gasos tòxics que s'estan escampant per una petita zona on fa dies que la lava brota del sòl.

La fuita de diòxid de sofre tòxic va obligar a tancar les escoles al voltant del poble de Pahoa, a 40 quilòmetres a l'est del volcà, on les fissures han destruït 37 habitatges i altres estructures. Unes 2.000 persones han estat evacuades.

Els geòlegs esperen més explosions, però creuen poc probable que hi hagi un episodi com el de l'any 1790, l'erupció més mortífera que mai s'ha produït a l'arxipèlag. En aquella ocasió van morir desenes de persones.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut