El trencament d'una glacera deixa un balanç tràgic de morts i desapareguts a l'Índia

Alberto AlcántaraActualitzat

El trencament d'una glacera ha provocat inundacions sobtades al districte de Chamoli, a l'estat d'Uttarakhand, situat al peu de l'Himàlaia, a l'Índia. El balanç provisional és d'almenys dinou morts i més de 200 desapareguts, segons els equips de rescat. A banda, l'allau ha provocat anys materials importants, com els que ha causat en una presa.

 

 

Inundació per desbordament violent de llac glacial

Segons els primers informes, l'accident ha passat quan s'ha trencat el dic natural de contenció d'un llac glacial al Nanda Devi, la segona muntanya més alta del país. Aquest dic pot ser el mateix gel de la glacera o l'anomenada morrena, el gel barrejat amb roques o altres materials erosionats, arrossegats per la llengua de la glacera.

El trencament hauria alliberat una gran quantitat d'aigua. Tot material que s'ha desprès de la glacera, i el que ha anat arrossegant muntanya avall, ha provocat la crescuda sobtada de diversos rius, entre els quals hi ha el Dhauliganga, un afluent del Ganges.

 

 

Uttarakhand es manté en alerta màxima. El govern ha desplegat l'exèrcit per ajudar amb les operacions de rescat. També s'està controlant el nivell del riu Ganges, amb previsió que s'hagin d'evacuar persones.

 


Una amenaça creixent

En l'actual context d'escalfament global, aquest fenomen del desbordament violent d'un llac glacial (glacier outburst) és una amenaça més gran. La fusió de les glaceres portarà a la formació de més llacs glacials. Al mateix temps, les estructures naturals de contenció també es veuran més afeblides. 

Aquest vídeo del Centre Internacional per al Desenvolupament Integrat de Muntanyes (ICIMOD), que estudia la zona de l'Himàlaia, explica perfectament com es produeixen aquestes inundacions sobtades.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut