Foguera de Sant Joan a Gavà (Neus i Laia Campmany)
Foguera de Sant Joan a Gavà (Neus i Laia Campmany)

El temps per la revetlla de Sant Joan

Néstor GómezActualitzat

La nit de la revetlla de Sant Joan obre popularment les portes de l'estiu de bat a bat. Enguany, sense paraigua enlloc

A banda de l'arribada de l'estiu meteorològic o astronòmic, la celebració més popular del solstici d'estiu és la revetlla de Sant Joan, amb el foc com a puntal de la festa, amb fogueres i falles per tot el territori.

Cal mirar al cel per amenaça de pluja?

Si la pluja que va caure durant revetlla de Sant Joan de 2015 va aigualir la festa en alguns punts del país, aquest cop d'amenaça de pluja, cap ni una. La revetlla de Sant Joan serà de les més tranquil·les dels darrers anys, amb el cel serè a gran part del país. Una nit sense núvols, o potser alguns d'inofensius al Pirineu, i una lluna gairebé plena que anirà acompanyada d'unes temperatures ben càlides.

Per fer-vos una idea clara del temps de la revetlla, amb temperatures i estat del cel, serà calcat al vespre i nit d'ahir.

La nit més curta de l'any no coincideix amb Sant Joan

Malgrat que popularment es diu que la nit de Sant Joan és la més curta de l'any, en realitat, no és així. La nit més curta coincideix amb el solstici d'estiu, amb una durada de poc més de 15 hores.

A més, ni la sortida del sol més matiner ni la posta més tardana de l'any coincideixen amb el dia exacte del solstici. Ja s'escurça el dia al matí, i encara s'allarga al vespre. Els dies amb el sol més matiner han estat entre l'11 i el 17 de juny, a les 6.17 hores, i la posta més tardana es donarà entre el 23 de juny i l'1 de juliol, a les 21.29 hores. Aquest desfasament es deu a l'òrbita el·líptica que dibuixa la Terra a l'entorn del Sol.

Anar al contingut