El temps ha complicat l'observació de l'eclipsi

Néstor GómezActualitzat

Finalment, el temps ha complicat força l'observació de l'eclipsi parcial. Els núvols s'han endinsat a totes les comarques del país a causa de l'episodi de llevant que comença, però, tot i això, entre núvols, hem pogut gaudir a estones d'aquest esdeveniment astronòmic.

Observació enterbolida pels núvols

Els vents de llevant, carregats d'humitat, estan portant núvols des del Mediterrani cap a la costa. L'espectacle astronòmic no ha trobat complicitat meteorològica, però molts afortunats han pogut veure i fotografiar el fenomen. Teniu una mostra de com s'ha vist l'eclipsi a diferents indrets del país a la galeria d'imatges.

 

L'eclipsi parcial de Sol ha tingut lloc entre les 9.10 i les 11.30 hores, amb el màxim d'enfosquiment cap un quart d'onze en funció de l'indret. La Lluna ha tapat un 70% del disc solar i l'enfosquiment ha estat d'entre un 62 i 67%. S'ha notat com la llum del Sol perdia una mica de força, però és a partir del 80% quan la disminució de la llum és més intensa.

Us oferim els horaris de l'eclipsi parcial de Sol:

Aquest cop serà complicat viatjar als indrets amb l'eclipsi total de Sol. La franja del planeta que quedarà totalment a les fosques se situarà sobre el mar, al nord de l'Atlàntic i de l'oceà Àrtic, passant entre Islàndia i Escòcia, i entre el cap Nord i Groenlàndia. Els únics privilegiats, en aquesta ocasió, seran els habitants de les illes Fèroe i els vaixells que transitin per aquelles contrades.

 

Sense protecció, no hi ha observació

El sol no es pot mirar directament, encara que sigui un eclipsi parcial, sense prendre mesures, i pot causar danys irreversibles. No serveixen les ulleres de sol, ni els negatius, ni les radiografies. Si el voleu mirar directament, cal una bona protecció de la llum solar i posar-se ulleres de soldador. Una manera indirecta és projectar la imatge del sol a través d'un telescopi sobre un full; hi veureu com al Sol li falta un bon tros.

Últims i pròxims eclipsis de Sol

Si ho recordeu, el darrer eclipsi de parcial de Sol va ser el 3 de novembre de 2013 a primera hora del matí, i va ser molt petit. Cal tirar una mica enrere, al 4 de gener del 2011, per trobar-ne un de similar al que esperem el dia 20 de març. El proper eclipsi parcial de Sol visible a Catalunya el tindrem el 21 d'agost del 2017. Però si voleu un eclipsi ben espectacular, cal esperar uns quants anys, el 12 d'agost del 2026: un eclipsi total de Sol enfosquirà el cel a Catalunya i el nord peninsular. Serà un dia per emmarcar perquè un eclipsi total de sol no es repeteix en un mateix punt fins a centenars d'any més tard.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut