Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El temps ha complicat l'observació de l'eclipsi

Néstor Gómez Actualitzat

Finalment, el temps ha complicat força l'observació de l'eclipsi parcial. Els núvols s'han endinsat a totes les comarques del país a causa de l'episodi de llevant que comença, però, tot i això, entre núvols, hem pogut gaudir a estones d'aquest esdeveniment astronòmic.

Observació enterbolida pels núvols

Els vents de llevant, carregats d'humitat, estan portant núvols des del Mediterrani cap a la costa. L'espectacle astronòmic no ha trobat complicitat meteorològica, però molts afortunats han pogut veure i fotografiar el fenomen. Teniu una mostra de com s'ha vist l'eclipsi a diferents indrets del país a la galeria d'imatges.

 

L'eclipsi parcial de Sol ha tingut lloc entre les 9.10 i les 11.30 hores, amb el màxim d'enfosquiment cap un quart d'onze en funció de l'indret. La Lluna ha tapat un 70% del disc solar i l'enfosquiment ha estat d'entre un 62 i 67%. S'ha notat com la llum del Sol perdia una mica de força, però és a partir del 80% quan la disminució de la llum és més intensa.

Us oferim els horaris de l'eclipsi parcial de Sol:

Aquest cop serà complicat viatjar als indrets amb l'eclipsi total de Sol. La franja del planeta que quedarà totalment a les fosques se situarà sobre el mar, al nord de l'Atlàntic i de l'oceà Àrtic, passant entre Islàndia i Escòcia, i entre el cap Nord i Groenlàndia. Els únics privilegiats, en aquesta ocasió, seran els habitants de les illes Fèroe i els vaixells que transitin per aquelles contrades.

 

Sense protecció, no hi ha observació

El sol no es pot mirar directament, encara que sigui un eclipsi parcial, sense prendre mesures, i pot causar danys irreversibles. No serveixen les ulleres de sol, ni els negatius, ni les radiografies. Si el voleu mirar directament, cal una bona protecció de la llum solar i posar-se ulleres de soldador. Una manera indirecta és projectar la imatge del sol a través d'un telescopi sobre un full; hi veureu com al Sol li falta un bon tros.

Últims i pròxims eclipsis de Sol

Si ho recordeu, el darrer eclipsi de parcial de Sol va ser el 3 de novembre de 2013 a primera hora del matí, i va ser molt petit. Cal tirar una mica enrere, al 4 de gener del 2011, per trobar-ne un de similar al que esperem el dia 20 de març. El proper eclipsi parcial de Sol visible a Catalunya el tindrem el 21 d'agost del 2017. Però si voleu un eclipsi ben espectacular, cal esperar uns quants anys, el 12 d'agost del 2026: un eclipsi total de Sol enfosquirà el cel a Catalunya i el nord peninsular. Serà un dia per emmarcar perquè un eclipsi total de sol no es repeteix en un mateix punt fins a centenars d'any més tard.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut