El temps de la A a la Z: vent d'Espanya

Actualitzat

Nom popular del vent del sud a Llívia i a la Vall d'Aran.

Els habitants de la Vall d'Aran i d'altres indrets del Pirineu coneixen perfectament el que vol dir "vent d'Espanya". És un vent de component sud, càlid per definició, que en travessar el Pirineu arriba al fons de les valls reescalfat. Aquest fenomen meteorològic de temperatures altes al vessant nord i sense precipitacions al vessant sud del Pirineu es coneix amb el nom de "fals fogony".

Denominació del vent de sud i zona geogràfica

  • · Hegoa, al País Basc.
  • · Albe, al Rosselló.
  • · Toureillo, a l'Ariège.

Mecanisme i funcionament

Us expliquem el fenomen del vent d'Espanya a partir de dues situacions que es van donar l'octubre del 2013. En totes dues ocasions, la diferència de temperatures entre Vielha i el Pont de Suert a la mateixa hora va ser superior als 10 graus.

 

Desglossem el fenomen en fases:

- Primera fase. El vent de sud incideix directament sobre el Pirineu; els núvols i les humitats més altes queden estancats al vessant sud, en aquest cas a l'Alta Ribagorça. Les dades al Pont de Suert a les 7 del matí eren:

  • · Dia 23 d'octubre de 2013: 8 ºC i un 97% d'humitat.
  • · Dia 28 d'octubre de 2013: 4 ºC, un 97% d'humitat amb 7 km/h.

- Segona fase. El vent de sud topa contra el Pirineu i es veu forçat a remuntar les muntanyes; l'ascens de l'aire carregat d'humitat fa que la temperatura baixi molt a poc a poc. Dades al llac Redon, a 2.250 metres:

  • · Dia 23 d'octubre de 2013: 5 ºC i un 99% d'humitat amb 100 km/h. La temperatura ha baixat 3 graus en 1.400 m de desnivell.
  • · Dia 28 d'octubre de 2013: 7 ºC, un 51% d'humitat amb 90 km/h. La temperatura ha pujat 3 graus en 1.400 m de desnivell.

- Tercera fase. Un cop dalt, l'aire comença a baixar pel vessant nord cap al fons de la vall; l'aire perd alçada i es torna cada cop més sec. Al mateix temps, la temperatura guanya més graus de baixada al vessant nord dels que perdia quan pujava al vessant sud. Un cop al fons de la vall, l'aire arriba a Vielha molt sec i reescalfat. Les dades de Vielha, a la mateixa hora que al Pont de Suert, eren:

  • · Dia 23 d'octubre de 2013: 17 ºC i un 50% d'humitat. El termòmetre ha pujat 12 graus en 1.200 metres.
  • · Dia 28 d'octubre de 2013: 18 ºC i un 28% d'humitat amb 24 km/h. El termòmetre ha pujat 11 graus en 1.200 metres.

Quan l'aire reescalfat es produeix pel vent de nord es coneix amb el nom de vent de port, amb un gran ascens de les temperatures al Pallars Sobirà i a l'Alta Ribagorça.

El vent de sud en imatges

imatge Meteosat

De vegades, el vent de sud fa aparèixer a sotavent del Pirineu, al sector francès, un núvol allargassat de contorns arrodonits, que és visible des de terra i també des del satèl·lit. Observeu la imatge del satèl·lit Meteosat de l'11 de gener al migdia i la fotografia de Claudio Martínez des de Baqueira el 10 de gener, a la tarda.

Núvol de vent a la Vall d'Aran. Autor: Claudio Martínez.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut