Mitjana de tornados per any (1985-2015)
EUA

El Temps de la A a la Z: "Tornado Alley", el Corredor dels Tornados

Alberto AlcántaraActualitzat

En aquest diccionari meteorològic d'"El temps de la A a la Z" ja hem repassat què són els tornados i com es classifiquen. També vam veure que aquests monstres de la meteorologia es poden donar a tots els continents, tret de l'Antàrtida. Una de les zones més característiques és l'anomenat "Tornado Alley", el Corredor o Carreró dels Tornados, als Estats Units.

 

El "Tornado Alley" tradicional

El Corredor dels Tornados és una denominació no oficial que serveix per situar la zona inicialment més propensa a la formació de tornados: un passadís situat al centre del país. El corredor abasta més de 10 estats, amb un sector principal que aniria des de Texas fins a Nebraska, passant per Kansas, Oklahoma, Colorado, Iowa, Illinois, Indiana, Missouri i Arkansas.

'Tornado Alley', el carreró dels Tornados
"Tornado Alley", el Corredor dels Tornados (TVC)

Aquest territori està exposat a situacions que barregen aire fred i sec en altura, procedent del Canadà, aire càlid i humit del golf de Mèxic i aire càlid i sec del desert de Sonora. Aquestes condicions impliquen gran inestabilitat i afavoreixen la formació de grans núvols convectius (supercèl·lules). El resultat són grans tempestes acompanyades de mànegues, descàrregues elèctriques i calamarsa.
 


La primavera és l'època de més freqüència, tot i que els tornados són possibles en qualsevol època de l'any. Segons les dades climàtiques de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), la mitjana de tornados als Estats Units puja a uns 1.000 a l'any. Texas, amb una mitjana de 155, i Kansas, amb 96, són els territoris més afectats.

La deriva del corredor

Estudis més recents mostren com, durant les últimes dècades, els tornados han anat canviant: són cada cop més freqüents, més intensos i més propensos a aparèixer en eixams. A banda, tendeixen a disminuir a la zona de les Grans Planes, a Oklahoma, Texas i Kansas, però augmenten més als estats del riu Mississipí i més a l'est: Mississippí, Arkansas, Tennessee, Louisiana, Alabama, Kentucky, Missouri, Illinois, Indiana, Wisconsin, Iowa i parts d'Ohio i Michigan. El corredor s'estaria desplaçant més cap a l'est. Malgrat tot, Texas encara té el nombre més gran de tornados.

 

 

Tot i que els científics contemplen diverses hipòtesis o contribucions per a aquest desplaçament, l'escalfament global proporciona un context de canvis en els patrons atmosfèrics, a banda de més ingredients per a la formació de tempestes més fortes i, per tant, de més elements de temps extrem com poden ser els tornados.

El cas de Florida

Independentment dels estats compresos al corredor i les zones adjacents, i d'aquesta deriva cap a l'est, hi ha un altre territori amb alta activitat de tornados: l'estat de Florida. Aquesta península del sud-est del país rep un gran nombre de tempestes, tant fenòmens convectius normals com tempestes tropicals o huracans. En aquest cas, els tornados associats, o les mànegues marines, no són tan intensos com els que es generen a les grans planes de l'interior. La mitjana anual puja als 66.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut