El temps de la A a la Z: rissaga o meteotsunami

RedaccióActualitzat

Les rissagues són  variacions sobtades del nivell del mar a dintre de ports o de cales, i són un fenomen freqüent al Mediterrani. També es coneixen com a seixes o meteotsunamis. Poden produir-se rissagues diverses vegades en un mateix dia i prolongar-se unes quantes jornades, però només passa en el període d'abril a octubre.


Es tracta d'un fenomen relacionat amb variacions brusques de la pressió atmosfèrica que acaben provocant moviments de les masses d'aigua.


Les situacions meteorològiques que afavoreixen la formació de rissagues són situacions de vents forts en nivells alts i mitjans de la troposfera, principament de component sud-oest, com quan hi ha un solc sobre la península Ibèrica. També cal que hi hagi cisallament, és a dir, diferències importants de velocitat del vent a diferents altures. A més a més, al nivell de 850 hPa es necessita una massa d'aire molt càlida, en contrast amb l'aire més fred sobre la superfície del mar.

 


Quan es produeix la rissaga, el mar es retira i deixa els ports amb poca aigua o totalment secs, i amb les embarcacions a terra. En pocs minuts, una forta onada el torna a reomplir. Quan ho fa amb violència, l'aigua arrossega tot el que es troba al davant i envaeix i inunda tots els molls i comerços propers. Es generen corrents molt perillosos per a les persones o els vaixells que hi ha a l'aigua en aquells moments.

 

 

Si us trobeu en una situació així, cal evitar entrar a la zona que s'ha buidat d'aigua, ja que el nivell retornarà a la normalitat o amb alçada superior a la normal en molt poc temps, fins i tot menys del que ha trigat a buidar-se.

Cal donar corda a les amarres de les barques o vaixells i posar defenses fora la borda, ja que quan l'aigua torni pot fer-los ensorrar i picar contra altres vaixells o contra el port.

Indrets habituals

Un dels indrets de Catalunya on la rissaga és freqüent és el port de l'Estartit, per la seva geometria. Allà hi ha una càmera que permet veure l'amplitud de les seixes. En aquestes imatges d'arxiu de Josep Pascual es veu un interval d'un quart d'hora accelerat d'una seixa de més de mig metre d'amplitud:

 

Les rissagues també són habituals a Menorca. Al vídeo de la part superior de la notícia, de la Catalina Marquès, teniu un exemple de rissaga a sa Caleta.

El port de Ciutadella és un altre dels indrets clàssics per les seves característiques naturals, de llargada, d'estretor i de poca profunditat, i per la seva orientació. En els episodis més comuns, les oscil·lacions de el nivell de la mar són de 60 a 120 cm, amb períodes de 10 minuts, però s'han arribat a assolir oscil·lacions de fins a 4 metres.

 

 

Algunes de les rissagues històriques són la registrada a mitjans de juny del 2006, amb 3 metres d'alçada, en què el port de Ciutadella es va quedar buit d'aigua i en pocs minuts es va inundar amb destrosses que van pujar a 9 milions d'euros. Altres episodis a destacar van ser els del 7 de juliol de 1988 i la rissaga del Corpus del 1984.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut