El temps de la A a la Z: Radars meteorològics

El radar és una de les eines que ha revolucionat la meteorologia, juntament amb la visió de les imatges per satèl·lit
Néstor Gómez
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Per començar, radar és l'acrònim anglès de RAdio Detection And Ranging i serveix per localitzar on es troben les precipitacions, saber de quin tipus són, quina intensitat tenen, la trajectòria i, a més, té altres aplicacions específiques amb finalitat hidrològica.

Origen casual

El radar no es va crear per satisfer les necessitats dels meteoròlegs, té un origen bèl·lic. Durant la Segona Guerra Mundial els operadors de radar que vigilaven l'aviació enemiga detectaven molt soroll o interferències quan plovia o nevava. Un cop acabada la guerra s'estudia aquest soroll i es comença a treballar en la recerca d'un aparell ja especialitzat a detectar les precipitacions. A partir de 1950 els radars s'estenen i entren a formar part dels serveis nacionals de meteorologia.

Funcionament

El radar és un emissor receptor. Un far emet la llum, però no en rep, en canvi, el sistema d'ecolocalització dels ratpenats funciona com els radars meteorològics per detectar els obstacles. El radar emet un senyal i espera que arribi. Si no arriba, vol dir que no hi ha precipitació. Si rep el senyal emès, el temps que triga a arribar i la intensitat del rebot ens localitzarà la precipitació i ens en donarà la intensitat. El radar té la particularitat d'emetre i rebre escombrant els 360º i a diferents alçades.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS