El temps de la A a la Z: Mar fumejant

Actualitzat

Heu vist mai fumejar el mar?

Una de les curiositats dels matins gèlids a la costa és veure fumejar el mar. El fum el tenim associat al foc, a les coses que cremen, però en determinades circumstàncies, l'aigua, el gel o una superfície molt freda també fumeja. No és un fum de combustió, sinó un fum de condensació del vapor d'aigua.

Condicions de partida

En situacions d'hivern, en què l'estabilitat s'assenta a Catalunya, les temperatures matinals baixen a tot l'interior cap als 0 ºC. Si aquest fred acumulat a l'interior té una via d'escapament cap a mar, l'aire fred no tindrà cap inconvenient per desplaçar-se cap a la costa. No només amb fred el mar fumeja, cal un altre element fonamental, un mar amb temperatura elevada. És l'efecte del contrast de temperatura entre l'aire i el mar el que permetrà l'aparició del fumeig.

Mecanisme i localització

Algunes de les zones on es pot observar aquest fenomen és a Blanes, a l'Estartit, al golf de Roses. En nits serenes en què la inversió tèrmica és molt accentuada i les temperatures al Vallès Oriental, a la Selva i a l'Empordà són negatives i els 0 ºC s'acosten a la primera línia de mar, el vent lleuger de terral fa desplaçar l'aire fred cap a la costa per la vall de la Tordera, pel Ter, per la Muga i pel Fluvià. El mar amb una temperatura suau li és fàcil evaporar l'aigua si la humitat a les poblacions costaneres es troba a l'entorn del 100%. L'aire fred, dens i pesant arriba de les valls i es lamina just sobre el mar, condensa el vapor d'aigua de l'evaporació del mar i sorgeix el fumeig o les flamarades. Aquest fenomen pot aixecar columnes d'uns quants metres.

Cas de l'Estartit del 23 de desembre del 2014

Uns quants dies d'estabilitat total i de marcada inversió tèrmica va permetre llevar-se el dia 23 amb 0,6 ºC a Torroella de Montgrí i 1,5 ºC a l'Estartit. El vent de terral que durant la matinada va bufar entre 5 i 8 km/h va desplaçar l'estreta franja d'aire fred per la vall del Ter cap a la costa. L'aire fred, en trobar-se el mar molt temperat a 15,6 ºC, 2 ºC per sobre de la mitjana per l'època, ha provocat evaporacions i condensacions, amb un espectacular fumeig a primera hora del dia. Dades facilitades per Josep Pascual.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut