Nit d'estels. Foto: Estanislao Oliver.
Nit d'estels. Foto: Estanislao Oliver.

El temps de la A a la Z: Leònids

Els Leònids són una pluja de meteorits que es dona cada any entre el 15 i el 30 de novembre, amb un màxim el 17

Néstor GómezActualitzat

La pluja de meteors prové de la constel·lació de Lleó, d'aquí el seu nom, i s'origina pel pas del cometa Tempel-Tuttle. El cometa triga 33 anys a fer la volta al Sol, té una mida d'uns 2 quilòmetres i desprèn una estela de residus de roca i gel que queden suspesos a l'espai. La pluja s'explica perquè la Terra creua la zona de minúsculs residus o partícules del comena, entre un mil·límetre o uns pocs centímetres, i en contacte amb l'atmosfera terrestre s'encenen i creen la pluja d'estels.


Els meteors dels Leònids són molt brillants, amb velocitats de 270.000 km/h, uns 75 km/s, i tenen la particularitat que la quantitat de pluja de meteors varia molt d'un any a l'altre. Els anys en què el cometa Tempel-Tutle passa a prop del Sol, la pluja és molt més activa i pot ser la pluja d'estels més important de totes les de l'any, es poden arribar a 100.000 meteors per hora.
 


La propera vegada que hi haurà tempesta de meteors serà l'any 2031, quan el cometa Tempel-Tuttle passi pel periheli, distància més propera al Sol. En aquesta data, la pluja d'estels pot superar el miler de meteors per hora. La darrera tempesta de meteors dels Leònids va ser el 2001, amb registres màxims de 1.500 meteors hora.
 


Les pluges d'estels més importants de l'any i el dia de màxima observació:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut