El temps de la A a la Z: l'efecte fogony

Néstor GómezActualitzat

Què és l'efecte fogony?

És un reescalfament de les temperatures per efecte dels vents que provenen de l'altre costat d'una serralada. Els efectes són temperatures anormalment elevades.

Per produir efecte fogony, necessitem dos element bàsics:

- Una gran serralada, per exemple els Alps o els Pirineus. També en pot aparèixer en serralada petita però l'efecte final també serà més petit.
- Un flux de vent perpendicular a la serralada, és a dir, que vagi dirigit directament contra la serralada. En el cas del Pirineu, hi haurà fogony al Pallars Sobirà i a l'Alta Ribagorça amb situació de vent de nord i a la Vall d'Aran amb situació de vent de sud.

 

Maquinària en marxa

Prenem com a exemple el cas del dia 7 de juny del 2012. Un sistema frontal es va acostar a la Vall de l'Ebre. Els vents que van arribar al davant del front bufaven de component sud. A més, el flux de sud va ser prou intens i continu, amb ratxes a alta muntanya superiors als 80 km/h. Ja teníem el motor en funcionament.

Prenem com a referència les dades del Pont de Suert (850 metres) i Vielha (1.000 metres) i del Lac Redon (2.200 metres) a les 3 de la matinada:

Fase 1: El flux de vent de sud, una mica càlid, va arribar al Pont de Suert amb una temperatura de 13ºC i un 96% d'humitat.

Fase 2: El vent continu va fer pujar la massa d'aire pel vessant sud del Pirineu al mateix temps que es va anar refredant. Com hi havia molta humitat a la temperatura li va costar de baixar, amb un resultat al Lac Redon de 9 graus. És a dir, en 1.305 metres de diferència, la temperatura amb aire humit va perdre només 4 graus, dels 13 graus del Pont de Suert als 9 del Lac Redon.

Fase 3: Un cop dalt, el vent va seguir bufant i l'aire va baixar molt més sec pel vessant nord de la muntanya. Aquest descens va fer que la temperatura guanyés graus amb més rapidesa i el resultat va ser que arribés a Vielha reescalfat. En el nostre cas, Vielha va marcar 20 graus i un 50% d'humitat.

Aquest va ser el resultat final del fogony amb dades registrades entre les 2 i 6 de la matinada:

 
ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut