El temps de la A a la Z: Inversió tèrmica

Néstor GómezActualitzat

La inversió tèrmica és un augment de la temperatura a mesura que es guanya alçada, ben al contrari del que és habitual: com més alçada, ambient més fred. És un fenomen meteorològic que, sobretot, es dona a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat total i amb el vent en calma.

Inversió tèrmica a l'Alt Berguedà. Foto: Sergi Boixader.
Inversió tèrmica a l'Alt Berguedà. Foto: Sergi Boixader.

Mecanisme de funcionament

El primer que cal per tenir fortes inversions tèrmiques és l'entrada d'una irrupció d'aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera, amb temperatures interiors als -20 ºC a 500 hPa. Un fred que, en primera instància farà caure les temperatures a alta muntanya amb valors inferiors als -8 ºC.

 

Posteriorment, quan ja ha acabat el bombeig d'aire fred, l'arribada de l'anticicló d'hivern proporcionarà vent en calma en aquestes llargues nits d'hivern. Una situació que afavorirà que el fred decanti sobre els fons de les valls, perquè l'aire fred és més pesant i més dens que l'aire càlid. Per contra, en cotes mitjanes i altes de muntanya trobem un matalàs o capa d'aire càlid, més lleuger, menys dens i més sec, que permet temperatures per sobre dels 2.000 metres superiors als zero graus.

 

Les diferències entre les temperatures a primera hora del matí entre el fons de la vall i l'alta muntanya poden superar els 12 graus quan arriba la calma després d'una entrada important d'aire fred.

 

Indrets amb més inversió tèrmica

La Cerdanya és una de les comarques on la inversió tèrmica acostuma a ser més acusada, a causa de la gran amplitud de la vall envoltada de grans muntanyes. Es poden trobar a totes les valls del Pirineu, Prepirineu, on destaca les temperatures del Montsec respecte de la conca de Tremp. També a les muntanyes del prelitoral, com el Montseny o Montserrat. A les Gavarres, entre les temperatures del santuari dels Àngels i la ciutat de Girona, i a les muntanyes de Prades. A la mateixa ciutat de Barcelona es dona entre les temperatures de la façana marítima i Collserola o les parts altes dels barris de muntanya. Aquí teniu l'exemple de l'1 de febrer del 2023.

 

Casos d'inversió tèrmica extrema:

Cerdanya:

♦ 16 ºC de diferència a les 8 del matí del 9 de gener del 2013.

- Malniu (2.300 metres): 9 ºC.

- Das (1.100 metres): -7 ºC.

Montserrat:

♦ 16,2 ºC de diferència de temperatura mínima l'1 de gener del 2022.

- Sant Dimes (916 metres): 15.5 ºC.

- Vacarisses (343 metres): -0.7 ºC.

Berguedà:

13 ºC de diferència el 16 de desembre de 2013.

- Gisclareny, 1.400 metres: 10 ºC.

- Bagà, 800 metres: -3 ºC.

Gironès:

12 ºC de diferència el 18 de març de 2014.

- Santuari dels Àngels, 410 metres: 16 ºC.

-  Girona, 72 metres: 4 ºC.

Barcelona:

9,5 ºC de diferència l'1 de gener de 2022.

-  Observatori Fabra, 410 metres, mínima de 16,1 ºC.

-  Zoo, 7 metres: 6.6 ºC.

Cas particular a Prades

Tres rècords d'inversió tèrmica es van batre el 2 de desembre del 2015, segons Meteoprades. El més accentuat va superar els 20 graus de diferència a la mateixa hora entre dos punts ben propers. Tossal de la Baltasana, a 1.203 metres, registrava 15,6 ºC a primera hora del dia, mentre que en el mateix moment a Prades, a Closos, a 913 metres, el mercuri estava aturat a -5,1 ºC.

Anterior rècord a Prades

La inversió tèrmica va marcar un rècord a Prades, el 23 de desembre del 2014, amb una diferència de temperatura de 18,2 graus, a les 8.25 hores, entre dues estacions meteorològiques situades a només de 300 metres desnivell i supera els 17,5 de l'any 2013. L'estació més càlida està ubicada dalt del cim del tossal de la Baltasana, a 1.200 metres, amb temperatura d'uns 12 ºC. A la mateixa hora, el parc de bombers de Prades estava a l'entorn dels 0 ºC i a l'estació Meteocat del poble baixava fins als -5. L'indret més fred d'aquesta petita plana de Prades se situa cap al nord, als Closos, amb 915 metres, on el mercuri ha caigut per sota dels -6 ºC. Font: MeteoPrades.

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
Anar al contingut