Gebrada al coll de la Teixeta. Foto: Joan Ramon Coll.

El temps de la A a la Z: gebre

Néstor GómezActualitzat

El gebre són cristalls de gel sobre superfícies molt fredes que es formen en les llargues nits d'hivern a l'interior del país

El paisatge blanc per cristalls de gel pot tenir dos orígens: neu o gebre. La gran diferència és que la neu es dona per precipitació i el gebre, pel contacte de la humitat de l'atmosfera amb els objectes. No sempre que hi ha gelada hi ha gebrada, cal que hi hagi prou humitat per sublimar el vapor d'aigua.

Gebrada al Pallars Sobirà. Foto: Meteopallars.
Meteopallars (Gebrada al Pallars Sobirà. Foto: Meteopallars.)

El gebre són cristalls d'aigua, aigua que es troba per sota del punt de congelació i es manté líquida, que prové del vapor de l'aigua de l'atmosfera. La humitat se sublima sobre les superfícies fredes del terreny, ja siguin fulles, troncs, camps, cotxes, etc., i forma els cristalls de gel. L'única condició és que les superfícies es trobin per sota dels 0 ºC. De vegades, si la boira és molt densa poden caure de la mateixa boira; és un efecte semblant a la boira ploranera.

(Gebrada a Pujalt. Foto: Albert Borràs.)
Paisatge gebrat a Guissona(Xavier Canal)

Gebrada amb temperatura positiva

Els agricultors i persones relacionades amb el camp coneixen les gebrades amb temperatura positiva. No és cap error, en principi. La temperatura de l'aire, de manera oficial i útil en meteorologia, es mesura a 1,50 metres. Tot i que no ho sembli, en només aquests 1,50 metres podem trobar diferències prou importants perquè el termòmetre a la caseta meteorològica estigui a 2-3 ºC i arran de terra hi hagi una temperatura negativa que produeixi glaçades als conreus.

Per saber les temperatures crítiques i de confort dels conreus, en agrometeorologia s'utilitzen termòmetres que mesuren la temperatura a diferents profunditats (5, 10, 15, 20, 30, 50 i 100 cm). Així s'estableixen els llindars de vida de cada tipus de conreus i l'èxit de producció.

Efectes positius i negatius de les gebrades en els conreus

El pi del Cugat a la serra del Montsant (Marc Borja)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut